Linkovi

Džozef Liberman - 2004-01-08


Senator Liberman je jedini energièni zagovornik rata u Iraku medju demokratskim predsednièkim kandidatima.

“Bili smo u pravu kada smo oslobodili iraèki narod od Sadama Huseina i zaštitili Ameriku i ostatak sveta od njegove agresije.”

Senator Liberman kritikuje svoje rivale koji nisu podržali rat, tvrdeæi da oni time slabe Demokratsku stranku u pogledu nacionalne bezbednosti.

“Sudeæi prema njihovim reèima, neki u mojoj stranci poruèuju da ne prepoznaju pravedni rat i, šire reèeno, nisu spremni da upotrebe našu vojnu snagu da zaštite našu bezbednost u pogledu slobode.”

Liberman je posebno kritièan kada je u pitanju bivši guverner Vermonta Hauard Din, èiji su energièni antiratni stavovi doveli do toga da je u javnosti popularniji od svih ostalih pretendenata Demokratske stranke za predsednièkog kandidata. Džozef Liberman je doveo u pitanje izjavu Hauarda Dina - da hvatanje bivšeg iraèkog lidera Sadama Huseina nije uèinilo svet bezbednijim.

“Bez obzira na vaš stav prema ratu u Iraku, a bilo je iskrenih stavova na obe strane, što ja lièno cenim, ne vidim kako bilo ko može da kaže da nismo bezbedniji kada je Sadam Husein u zatvoru, nego kada je na slobodi. To je još jedna velika razlika izmedju mene i Hauarda Dina.”

Senator Liberman kaže da njegove umerene ideje nude najviše nade za poraz presednika Buša u novembru. Medjutim, on je treæi ili èetvrti na spisku demokratskih kandidata - prema anketama u državama u kojima æe se održati prvi primarni izbori: u Ajovi i Nju Hempširu. Libermanovi kritièari ukazuju da je on suviše konzervativan prema mnogim pitanjima - ukljuèujuæi Irak - da bi mogao da dobije kljuènu podršku liberalne baze u zemlji. Na primer, oni primeæuju da je Liberman kritikovao kulturne i seksualne teme u filmovima i popularnoj muzici, èime je otudjio prodemokratsku zabavnu industriju i pobornike gradjanskih sloboda. Medjutim, Libermanove pristalice smatraju da se pri tome ne uzima u obzir njegova duboka opredeljenost za pravo na abortus, prava homoseksualaca i manjina i zaštitu životne sredine. Senator Liberman objašnjava da je bio iznenadjen èinjenicom da je bivši potpredsednik Al Gor zvanièno podržao Hauarda Dina, ali dodaje da æe uvek biti zahvalan Goru što ga je izabrao za svog potpredsednièkog kandidata u trci za Belu kuæu 2000. godine. Al Gor deli ista gledišta sa Hauardom Dinom povodom rata u Iraku. Džozef Liberman je èlan amerièkog Senata od 1989. i bio je medju prvim demokratima koji su kritikovali predsednika Klintona zbog afere sa pripravnicom u Beloj kuæi, Monikom Luinski. Senator Liberman je ortodoksni Jevrejin i energièni pobornik Izraela. Medjutim, on želi da se predstavi kao nepristrasan u raspravama o bliskoistoènom mirovnom procesu i stalno podvlaèi da podržava osnivanje palestinske države.

“Jedino prihvatljivo rešenje je sasvim jasno: dve miroljubive države, slobodni Izrael, pored miroljubive, slobodne i nezavisne Palestine, a to æe se dogoditi samo ako se angažuju Sjedinjene Države, pri èemu prvi korak mora da bude okonèanje terorizma.”

Supruga šezdesetogodišnjeg senatora Džozefa Libermana, Hadasa, rodjena je u Èeškoj, a roditelji su joj preživeli holokaust.

XS
SM
MD
LG