Linkovi

Pomoæ žrtvama zemljotresa u Iranu - 2004-01-05


"Misli svih Amerikanaca su uz žrtve i njihove porodice», rekao je predsjednik Džordž Buš, nakon zemljotresa koji je razorio grad Bam, na jugu Irana. Iranski državni radio objavio je da je pronaðeno i sahranjeno 30.000 hiljada žrtava. Taj broj bi mogao da bude i znatno veæi. Sjedinjene države su hitno uputile pomoæ preživjelim. Amerièki ljekari i bolnièari podigli su poljsku bolnicu u centru Bama. Amerièke nevladine organizacije su takoðe ukljuèene u akciju pomoæi postradalim. Margaret Larson, iz humanitarne organizacije Mersi Korps, kazala je Glasu Amerike da je tim ljudi iz njene organizacije, veæ angažovan u Bamu:

Oni su sa sobom donijeli veæu kolièinu vode za piæe i peæi na naftu, koje se mogu koristiti kao šporeti, ali i za grijanje. Takoðe su dopremili veliku æebad. Trenutno šaljemo šatore i ljekove u pogoðeno podruèje. Izgleda da imamo katastrofu velikih razmjera. I izgleda da æe kriza potrajati neko vrijeme. Mnogo ljudi, možda više od stotinu hiljada, ostalo je bez krova nad glavom. Preživjeli su se skupili u šatore i ispred vatri, kako bi se ugrijali na temperaturi ispod nule. Amerièka armija je uputila tone æebadi, posteljina, medicinske oprema i vode za piæe. Predsjednik Buš je rekao da je važno da Iranci znaju da amerièki narod saosjeæa sa njihovom patnjom. Meðutim, to ne mijenja odnos prema iranskoj vladi. Prije nego se odnos prema zvaniènom Teheranu promijeni, kaže predsjednik Buš, Iranska vlada mora uèiniti sljedeæe korake:

Iranska vlada mora da èuje glasove onih koji traže slobodu, mora predati pripadnike Al Kaide koji su u iranskom pritvoru i mora obustaviti program proizvodnje nuklearnog oružja".

U meðuvremenu, kako je rekao predsjednik Buš «ispravno je pomoæi ljudima u nevolji i mi to èinimo». I Iranci su zahvalni. Kako je šiitski sveštenik Šeik Ahmad Faiz rekao, "Vrlo cijenim pomoæ Amerikanaca u ovoj situaciji i svi Iranci su zahvalni». Zbog toga što potrebe iranskog naroda prevazilaze znaèaj razlika u stavovima Vašingtona i Teherana, Sjedinjene Države nastaviæe da pomažu preživjelima nakon zemljotresa u Iranu.

XS
SM
MD
LG