Linkovi

Fotografije sa Marsa - 2004-01-05


Zahvaljujuæi specijalnim naoèarima za posmatranje trodimenzijalnih fotografija, nauènici u laboratoriji za istraživanje mlaznog pogona u Kaliforniji uspeli su da sebi doèaraju u crno beloj verziji okruženje iz kojeg su upuæeni snimci površine Marsa. Prema reèima nauènika Meta Valasa:

“Oseæam se kao da gledam vrlo loše snimljen film iz pedesetih godina“.

Medjutim, prozori koji su stigli sa Marsa nisu plod mašte: na 15 metara od letilice nalazi se plitak krater u koji æe, kako se nada glavni inženjer misije Art Tomson, nauènici poslati iduæe nedelje robotsko vozilo radi podrobnijeg istraživanja. Naravno, ukoliko fotografije u boji budu ukazale na nešto još ubudljivije, taj plan bi mogao i da se promeni.

“ Oseæamo se kao deca u poslastièarnici. Ne gledamo više kroz izlog; veæ smo ušli i sad treba da se odluèimo šta da poruèimo “.

Svrha misije je da se istraže geološke karakteristike terena u potrazi za odgovorom na pitanje da li su na Marsu ikada postojali uslovi u kojima je mogao da se razvije život. Tim nauènika trenutno proverava da li svi instrumenti letelice Spirit ispravno funkcionišu, da bi nakon tih testova uputili robotsko vozilo u prvu avanturu. Prema reèima šefa misije, nauènika sa univerziteta Kornel Stiva Skvajera, sve protièe po planu.

“Dobre vesti ne prestaju da stižu“! Ukoliko se tako i nastavi, tajne Marsa æe možda uskoro poèeti da se razjašnjavaju...

XS
SM
MD
LG