Linkovi

Sonda na Marsu - 2004-01-04


Funkcioneri NASE i dalje su uzbudjeni i oduševljeni sletanjem letelice Spirit na Marsu. Stiven Skvajers je šef nauènog tima ove svemirske misije:

“Uspeli smo“.

U laboratoriji NASE, u blizini Los Andjelesa, inženjeri i nauènici su pozdravljali uzvicima odobravanja kada je letelica Spirit sletela na površinu Marsa nakon sedmomeseènog putovanja dugog preko 483 miliona kilometara. Na fotografijama koje je uputio Spirit se vidi da je površina Marsa pokrivena malim kamenjem. Gospodin Skvajers, astronom na univerzitetu Kornel, ovako je prokomentarisao prve snimke površine Marsa:

“Koliko vidim tu nema velikih stena, bar ne u neposrednoj blizini. To su divne vesti, jer su velike stene prepreka za kretanje tragaèa”.

Skvajers je izjavio da su vetrovite oluje odnele prašinu i krhotine sa manjih stena i dodao da je to još jedna prepreka manje za tragaèa. Funkcioneri istièu da æe tragaè ostati na ovom istom mestu devet dana kako bi se obezbedilo da sva oprema funkcioniše kako treba pre no što on krene na drugu lokaciju. To vozilo æe prikupiti uzorke stena i analizirati ih tragajuæi za vodom, osnovnim preduslovom za život.

XS
SM
MD
LG