Linkovi

Kantri muzika u godini na izmaku - 2003-12-30


Pesma ”It s Five O Clock Somewhere“ koju u duetu izvode Alen Džekson i Džimi Bafet je top listom najslušanijih kantri pesama dominirala osam nedelja.Udruženje kantri muzièara dodelilo je Bafetu i Džeksonu priznanje vokalista godine. Džekson za koga se slobodno može reæi da je 2003. bio ljubimac publike, svojoj kolekciji je prikljuèio i nagradu za najboljeg izvoðaèa.

Brojna priznanje 2003. dobio je i Džoni Keš. Legenda kantri muzike, sedamdeset jednogodišnji Keš, preminuo je u septembru, samo èetiri meseca posle smrti supruge Džun Karter. Pored Džonija i Džun, 2003. sa pozornice kantri muzike zauvek su otišli i pevaè, glumac i komièar Šeb Vuli, Flojd Tilman, Don GIbson i Geri Stjuart.

Poznavaoci kantrija pozdravili su povratak blugrasa i tradicionalniih zvuka kantrija na muzièku scenu, a posle nekoliko decenija takozvane imidž kontrole, pesme o piæu ponovo su stekle popularnost, kao na primer pesma Trejsija Birdsa ”Drinkin Bone“

Nažalost kapljica je nekima 2003 donela i nevolje. Zbog vožnje u pripitom stanju kantri zvezde Glen Kampbel i Vajnona Džad su završile u zatvoru. Rat u Iraku imao je u protekloj godini veliki uticaj na kantri muziku. Deril Vorli je stekao zapaženu popularnost pro-ratnom pesmom ”Have You Forgotten“ koja se na top listi najslušanijih kantri pesama nalazila sedam nedelja.

Poèetkom godine na vrh top liste izbile su Diksi Èiks sa pesmom “Traveling Soldier“.. U jednom periodu popularniost trija Diksi Èiks je naglo opala pošto su iskazale svoje anti-ratno raspoloženje. Promotivnu turneju zapoèele su sa velikom zebnjom na kakav æe odziv publike naiæi, ali se pokazalo da su njihovi umetnièki kvaliteti preovladali. Od 73 koncerata 52 je bilo rasprodato. Prihod sa koncetrata je prešao cifru od 62 miliona dolara.

Meðu prvih pet izvoðaèa kantri muzike 2003. su Tobi Keit, Keni Èesni, TimMekGrou i Šanaja Twein. Diksi Èiks su na petom mestu. Ova godina bila je jedna od najuspešnijih u karijeri Tobija Kita, koji je proglašen za najboljeg izvoðaèa godine a njegove pesme, ”Beer For My Horses“ koju peva u duetu sa Vilijem Nelsonom i pesma ”I Love This Bar“ pet nedelja su dominirale na top listi kantri muzike.

Izvoðaèi kantri muzike obeæavaju obilje koncerata i turneja u 2004, a poèetkom godine bi u prodaju trebalo da izaðu albumi Feit Hil,Tima MekGrova, Kenija Èesnija i drugih poznatih imena kantri žanra.

XS
SM
MD
LG