Linkovi

SAD traže da u putnièkim avionima budu naoružani agenti - 2003-12-30


Sjedinjene države zadržavaju pravo da ne dozvole slijetanje ili polijetanje bilo kog stranog aviona, ukoliko aviokompanija odbije da, na odreðenim letovima, angažuje naoružane agente, rekao je sekretar za unutrašnju bezbjednost SAD, Tom Ridž.

«Zatražili smo da se na svim meðunarodnim letovima, gdje se ukaže potreba, kao pojaèana mjera bezbjednosti - angažuju spremni, naoružani pripadnici državnih bezbjednosnih službi», rekao je Ridž.

O tome koje æe aviokompanije biti obavezane na angažman naoružanih agenata, odluèivaæe se na osnovu informacija amerièkih obavještajnih službi o moguæim teroristièkim aktivnostima.

«Tu obavezu æemo nametati, kad god budemo ocijenili za shodno. Da li æe to biti na veæem ili manjem broju letova, zavisi od informacija koje o odreðenom letu ili putnicima budemo imali», rekao je Ridž.

Naoružani agenti u civilu su veæ rasporeðeni na nekim domaæim letovima u Americi. Amerièki Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost ponudio je obuku osoblja svim državama koje nemaju moguænost da adekvatno obuèe svoje agente.

Nove, pojaèane mjere bezbjednosti primjenjene su nakon što je prošle sedmice, zbog moguæih teroristièkih akcija, odloženo 6 letova na relaciji Pariz Los Anðeles.

XS
SM
MD
LG