Linkovi

Intenziviranje likvidacija osumnjièenih palestinskih terorista - 2003-12-26


Izraelski vojni komandanti su se složili danas da obnove - kako su naveli -selektivno ubijanje palestinskih vodja. Ta odluka je doneta posle razgovora vodeæih generala sa funkcionerima policije i savetnicima za bezbednost koji su se sastali sa ministrom odbrane Šaulom Mofazom. Državni funkcioneri su potvrdili - pod uslovom da ostanu anonimni - da je ta strategija usvojena, ali da o tome neæe biti izdato zvanièno saopštenje. Sastanak je održan posle juèerašnjeg samoubilaèkog napada jednog Palestinca u Tel Avivu, prvog takvog napada za više od dva meseca. Medjutim, predstavnik izraelske vlade Avi Pazner je naveo da to nije bio prvi pokušaj.

“Tokom prošla dva meseca bilo je trideset pet pokušaja samoubilaèkih operacija u Izraelu. Ti pokušaji nisu uspeli jer smo ih spreèili. Nikada nije bilo zatišja u borbi protiv terorizma.“

Sliène procene date su danas na sastanku vodeæih bezbednosnih i vojnih funkcionera koji su obavešteni da trenutno ima pedeset upozorenja o moguæim teroristièkim napadima. U svetlu tih informacija, grupa okupljena na današnjem sastanku odluèila je da lovi i ubija vodje ekstremista na naèin slièan naèinu na koji su u juèerašnjem izraelskom vazdušnom napadu ubijena tri èlana Islamskog džihada u gradu Gazi. Medju ubijenima je i jedan od komandantata Islamskog džihada, organizacije koja je izvršila brojne samoubilaèke bombaške napade na Izraelce i koju je Stejt department stavio na listu teroristièkih organizacija . Izraelska vlada naglašava da pažljivo nastoji da spreèi ubijanje nedužnih Palestinaca u takvim operacijama. Istovremeno, Izrael -po reèima Paznera- ima pravo da brani svoje gradjane od napada poput juèerašnjeg samoubilaèkog napada u Tel Avivu.

“ Preduzeèemo svaku meru potrebnu da se branimo i spreèimo takve ubitaène aktivnosti. “

U okviru te strategije, izraleski vojni komandanti su odluèili danas da uzmu na nišan Islamski džihad i Narodni front za oslobodjenje Palestine koji je preuzeo odgovornost za juèerašnji napad u Tel Avivu. Izraelski premijer Arijel Šaron upozorio je takodje na danas održanom sastanku da æe biti prisiljen da aktivira svoj plan o dezangažovanju, ukoliko Palestinci nastave teroristièke napade. Premijer Šaron je upozorio prošle nedelje da æe poèeti unilateralno odvajanje svog naroda od Palestinaca ukoliko tokom sledeæih nekoliko meseci ne bude napretka na mirovnim razgovorima.

XS
SM
MD
LG