Linkovi

Razoružanje  Avganistanaca - 2003-12-25


U anketi javnog mnjenja, koju su ove godine sprovele organizacije “Human Rights Research” i ” Advocacy Consortium,” 83 odsto anketiranih Avganistanaca oseæa se danas sigurnijim nego pre tri godine, kada je talibanski režim bio na vlasti. Avganistanska policija i bezbednosne snage su rekonstituisane. U toku su projekti za obnovu puteva, škola i zdravstvenih centara. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je rekao “ da je važna stvar da je Avganistan postao zajednièka kuæa svih Avganistanaca.”

Jedan primer povezivanja Avganistanaca olièen je u procesu razoružanja i demobilizacije regionalnih i etnièkih militanata. Ovog meseca, Abdul Rašid Dostum, uzbeèki lider, i Tadžikistanac Ata Mohamed, izjavili su da æe njihove milicije položiti oružje. Vojnici bezbednosnih snaga predvodjenih Nato-om pomažu avganistanskom ministarstvu odbrane da prikupi teško oruzje od naoružanih frakcija u avganistanskoj dolini, Pandžšir, ukljuèujuæi tenkove, artiljeriju i rakete, koje æe biti prebaèeno u vladine objekte u blizini Kabula. Predstavnik Nato-a, Džejmi Šej , rekao je da “ ta incijativa predstavlja presudan korak ka unapredjenju stabilnosti , kako se to predvidja sporazumom iz Bona. To takodje predstavlja, rekao je Šej “ važan korak ka buduæem razvoju sposobne avganistanske nacionalne vojske, pošto æe se , verovatno, veæina prikupljenog oružja, koristiti da se opreme jedinice nacionalne armije.” Predsednik Džordž Buš je rekao da se ” narod Avganistana kreæe napred.”

” Avganistan je još uvek suoèen sa brojnim izazovima, ali ta zemlja postiže uspeh, i njen narod je daleko od košmara kome je bio izložen tokom vladavine Talibana”.

Dok se oružje u dolini Pandžšir predaje, general Bismilah Kan, je rekao novinarima da je to oružje “vlasništvo avganistanskog naroda, a ne neke frakcije.”

XS
SM
MD
LG