Linkovi

Visoki stepen opasnost od teroristièkih napada na tlu SAD - 2003-12-21


Amerikanci su sada pod stanjem visoke pripravnosti tokom prazniène sezone. O tome je zvanièno saopštio sekrtetar za unutrašnju bezbednost Tom Ridž.

“Vlada Sjedinjenih Država je danas povisila stepen pretnje sa povišene na visoku opasnost od teroristièkog napada ili, kako je šire poznato, sa žutog koda na narandžasti kod. “

Ridž je ukazao da je ta mera preduzeta zbog toga što su obaveštajni funkcioneri zapazili znatno poveæanje uverljivih informacija koje nagoveštavaju teroristièke aktivnosti.

“Strategijski indikatori--ukljuèujuæi želju al-Kaide da i dalje vrši napade na našu zemlju-veæi su možda nego bilo kada od 11. septembra 2001.“

Prema Ridževim reèima, postoji informacija da ekstremisti u inostranstvu predvidjaju napade koji bi mogli biti ravni ili veæi od napada tog dana kada su dva oteta putnièka aviona udarila u dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a jedan u Pentagon, dok se jedan srušio tokom gušanja sa otmièarima na jedno polje u Penmsilvaniji. Ridž je upozorio da èak ima nagoveštaja da al-Kaida planira da ponovo upotrebi putnièke avione kao oružje.

“Postoji dodatna opasnost i mi preduzimamo dodatne mere da bi joj se oduprli.“

Prema reèima Ridža, poveæava se bezbednost na aerodromima, duž amerièkih granica i obala i gde god je potrebno da se zaštite kljuèni resursi. Ridž je okarakterisao te bezbednosne mere kao široke i znatne i predoèio da bi Amerikanci trebalo da budu oprezni u periodu povišene pripravnosti, ali da ne bi trebalo da podlegnu panici. Ridž je apelovao na svoje sugradjane da upotrebe zdrav razum i da se drže svojih planova za praznike.

“Amerika je zemlja koja neæe pokleknuti pred terorom. Amerika je zemlja koja neæe biti slomljena strahom. Amerika je zemlja koju karakterišu gradjani dobre volje i velike odluènosti. Pokazaæemo te obe osobine teroristima za vreme ove prazniène sezone. “

Sistem razlièitih stepena pripravnosti protiv pretnji terorizmom , obeleženih bojama, uveden je u martu 2002. godine. Ovo je peti put da je poveæan sa žutog koda, koji oznaèava povišenu opasnost, na narandžasti kod, koji oznaèava visoku opasnost. Opasnost nije nikada bila povišena na najviši stepen, obeležen crvenim kodom.

XS
SM
MD
LG