Linkovi

Sudjenje snajperisti i kalifornijska finansijska kriza - 2003-12-19


Pažnju amerièke javnosti ovih dana zaokupljaju dva unutrašnja dogadjaja: išèekivanje odluke o kazni za mladog snajperistu Lija Bojda Malvoa i uvodjenje vanrednog stanja u finansijama države Kalifornije radi rešavanja tamošnje budžetske krize.

Porota na sudjenju 18.godišnjem snajperisti Liju Bojdu Malvou, posle dva dana veæanja, proglasila ga je krivim za bezobzirno ubistvo, što znaèi da bi on mogao biti osudjen na smrt. Ne pokazujuæi nikakve emocije Malvo je saslušao odluku koja ga proglašava krivim za ubistvo analitièarke Federalnog istražnog biroa Linde Franklin, poèinjeno na parkiralištu jednog šoping centra u Virdžiniji, 14. oktobra prošle godine. On je takodje proglašen krivim za terorizam, zbog posledica koje su snajperski napadi izazvali u javnosti. Malvo i njegov sauèesnik Džon Muhamad, sada su obojica proglašena krivim za uèešæa u napadima u okolini Vašingtona, prošle godine, u kojima je desetoro ljudi ubijeno, a troje ozbiljno ranjeno. Prošlog meseca, porota na odvojenom sudjenju 42-godišnjem Džonu Muhamadu proglasila ga je krivim i preporuèila izricanje smrtne kazne. Malvoovi branioci tvrdili su da je Muhamad indoktrinirao njihovog branjenika i da tinejdžer nije bio odgovoran za svoje akcije. Tužioci su insistirali da je malvo bio sasvim svestan svojih postupaka i da zato treba da snosi pune posledice svojih zloèina. Porota sada treba da odluèi da li da ga osudi na smrt ili na doživotni zatvor bez moguænosti pomilovanja.

Istovremeno, u Kaliforniji, governer Arnold Švarceneger iskoristio je svoja vanredna ovlašæenja i odobrio prelivanje novca u fondove koje gradske i okružne vlasti koriste za najneophodnije komunalne službe. Fondovi su bili blokirani kada je Švarceneger prošlog meseca ukinuo poveæanje poreza na privatna vozila, zbog èega su lokalne vlasti izgubile 300 miliona dolara prihoda. Na zahtev lokalnih funkcionera, guverner je prebacio približno dve milijarde i 700 miliona dolara iz opšteg budžetskog fonda u fondove lokalnih vlasti. Istovremeno, naredio je smanjenje javnih troškova za oko 150 miliona dolara, što æe - kako se oèekuje - iæi pretežno na uštrb socijalnih službi.

XS
SM
MD
LG