Linkovi

Razgovori o iraèkom spoljnom dugu - 2003-12-16


Specijalni amerièki izaslanik Džems Bejker izjavio je da su Francuska i Sjedinjene Države saglasne u tome da je potrebno da se smanje ogromni iraèki dugovi. To je prvi uspeh u nastojanjima bivšeg amerièkog državnog sekretara da ubedi zajmodavce da pristanu na smanjenje duga Iraka. Iz Pariza izveštava dopisnica Glasa Amerike Lisa Brajant:

Bejkerovo saopštenje usledio je na kraju njegovog sastanka sa francuskim predsednikom Žakom Širakom u Jelisejskoj palati u Parizu. Bejker je naveo da su Francuska i Sjedinjene Države saglasne da je važno da se iraèki dug od 40 milijardi dolara takozvanom Pariskom klubu zemalja kreditora znatno smanji do kraja iduæe godine.

“Kao uvek dosada, izuzetno sam toplo i prijateljski primljen ovde. I kao što sam veæ rekao o stanovištima francuske i amerièke vlade, želimo da uèinimo sve što možemo da bi smanjili teški dug iraèkom narodu, kako bi mogli da uživaju u svojoj slobodi i prosperitetu.”

Juèe je francuski ministar inostranih poslova, Dominik Vilpen saopštio da æe Francuska raditi sa Pariskim klubom na ukidanju iraèkog duga. Obeæana pomoæ francuske vlade je ohrabrujuæi znak na poèetku Bejkerove posete Francuskoj, Nemaèkoj i Rusiji u cilju nagovaranja tih zemlja da oproste deo iraèkih dugovanja. Irak duguje ukupno 120 milijardi dolara stranim zemljama, ukljuèujuæi 80 milijardi arapskim i drugim zemljama izvan Pariskog kluba. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Jurij Fedotov je izjavio da æe njegova vlada razmotriti peprogramiranje iraèkog duga. A, nemaèko ministarstvo inostranih poslova ukazuje novinarima na prošlomeseènu izjavu kancelara Gerharda Šredera da bi Berlin mogao da oprosti deo tih dugova. Te vesti, po svemu sudeæi, oznaèavaju otopljavanje transatlantskih odnosa nakon višemeseènih sporova oko rata sa Irakom i njegove obnove. Taj su utisak, tokom svoje današnje posete Parizu, potvrdili i èlanovi iraèkog Vladajuæeg saveta. Šef saveta Abdel Aziz al - Hakim je pohvalio Francusku, kako se izrazio, zbog toga što je uvek stajala na strani iraèkog naroda. Francuski listovi sa optimizmom izveštavaju o sastanku iraèke delegacije sa francuskim poslovnim liderima. Uprkos zabrani Pentagona da francuske i kompanije drugih zemalja koje nisu bile saveznice u ratu, uèestvuju na tenderima za projekte obnove Iraka, delegacija iz Bagdada je nagovestila da bi francuski poslovni svet mogao da ugovori izvoðenje lukrativnih projekata, i prijave se za ugovore koji nisu finansirani amerièkim sredstvima. Al-Hakim je èak, kako navodi francuska štampa, apelovao na francuske kompanije da doðu i poènu da rade u Iraku.

XS
SM
MD
LG