Linkovi

Hapšenje Sadama Huseina - 2003-12-16


Sadam Husein je uhapšen, a iraèki narod je oslobodjen i duhom i telom. Oslobodjeni aveti diktatora, Iraèani slave. Tako i treba da bude. Kao što je vlasnik jedne bagdadske radnje, Jehja Hason, rekao: ”Sada možemo da se okreneno novom poèetku“. Hvatanje Sadama Huseina 13. decembra bilo je rezultat bliske koordinacije prikupljanja obaveštajnih podataka i vojne akcije, i odražava rešenost Sjedinjenih Država, Iraèana i koalicionih snaga u Iraku. Zahvaljujuæi njima, pred Iraèanima je buduænost kojom neæe vladati terorizam veæ sloboda. Bivši iraèki diktator je na kraju svog puta, a što se tièe sledbenika stranke Bas, odgovornih za nastavak nasilja, i oni æe platiti. Nema povratka na korumpiranu vlast i privilegije koje su svojevremeno uživali. ”Što se tièe velike veæine iraèkih gradjana koji žele da žive u slobodi“ rekao je predsednik Buš, ”ovaj dogadjaj im pruža nova uveravanja da su komore za muèenje i tajna policija nestali zauvek“.

“Svi Iraèani koji su stali na stranu slobode stali su na pobednièku stranu.... Mraèna i bolna era u istorije Iraka je završena. Svanuo je dan nade. Iraèani sada mogu da se ujedine, odbace nasilje i izgrade novi Irak.“ Medjutim, rad na obnovi Iraka i ponovnoj uspostavi suvereniteta iraèkog naroda se nastavlja. ”Takodje, i dalje su prisutni rizici“.

”Hvatanje Sadama Huseina ne znaèi kraj nasilja u Iraku. Mi smo još uvek suoèeni sa teroristima, koji bi radije nastavili da ubijaju nevine, nego da prihvate radjanje slobode u srcu Bliskog istoka“.

Pa ipak na svetu je sada jedan tiranin manje. Kao što je rekao Adnan Paèaèi, èlan iraèkog vladajuæeg Saveta: ”Pozabaviæemo se Sadamom Huseinom, nepravednim vladarom odgovornim za smrt hiljada ljudi“. Sadam Husein æe biti izveden pred lice pravde -- pravde koju je uskraæivao iraèkom narodu.

XS
SM
MD
LG