Linkovi

Nova predstava na Brodveju - 2003-12-15


”Wicked“ bi mogla da bude prièa u pozadini popularnog Èarobnjaka iz Oza. Brodvejska ekstravagantna predstava bazirana je na knjizi Gregorija Megvajra ”Život i doba zle veštice Zapada“. Mekgvajr kaže da nije bio posebno zainteresovan za :arobnjaka iz Oza. On je tu prièu izabrao jer je želeo da istraži ideju zla. U tom procesu, autor Mekgvajr je kreirao simpatièni karakter zelene veštice Elfabe. Istovremeno, dobra veštica Glinda je u svojoj težnji da bude popularna postala tašta i beskrupulozno ambiciozna. U ovom komadu popularna brodvejska zvezda Kristin Èinovet, igra Glindu:

“Kad sam ja kao dete gledala Èarobnjaka iz Oza mislila sam - èak i tada - nešto nije u redu sa ovom Glindom. Jednostavno nije realistièna. Zato sam želela da pokažem šta se tu zapravo dogadjalo“.

Glinda iz ove brodvejske predstave lièi na rodjendanski kolaè, sva u svetlucavoj roze boji. Ona najveæi deo predstave provodi u jednom mehuru, koji visi iznad scene. Zelenu vešticu igra Idina Menzel. Njen lik nosi tamne boje, ona bije izgubljene bitke i lako stièe neprijatelje. Idina Menzel kaže da je puno radila na tome da uèini taj lik veštice dopadljivim, jer smatra da je to kompleksna uloga i kompleksni lik. Pozorišna publika sreæe ta dva lika kad postaju cimerke dok su još na obuci za veštice. One se mrze na prvi pogled. Medjutim, to se brzo promeni i Glinda nesocijalnu Elfabu uzima pod svoje.

“Biæeš popularna. Nauèiæu te kako da se ponašaš prema deèacima i kako da flertuješ. Pokazaæu ti kakve cipele da nosiš, kako da se èešljaš i sve ostalo što je važno da bi postala popularna. Stoga poènimo ovu obuku, jer puno toga je pred nama“.

I dok dve mlade veštice istražuju Oz, one otkrivaju mnoge neprijatne realnosti, ukljuèujuæi korupciju i predrasudu i promenljivu prirodu polularnosti. Èarobnjak, kojeg igra Džoel Grej, je usamljena, autoritarna liènost, koja nema nikakvu magiènu moæ.

Èarobnjak kaže da je želeo da gradjanima Oza pruži sve pa ih je zbog toga lagao, jer ljudi veruju razne stvari koje nisu istina. Nekoga, kaže on, zovemo izdajicom ili oslobodiocem. Da li je bogataš lopov ili filantrop. Da li je neko krstaš ili okrutni osvajaè? Sva je tajna u tome koji epitet je istrajniji.

Predstava ”Wicked“ ocenjena je mešovito od strane kritike. Neki kritièari veruju da je predstava suviše duga, da je komad suviše zbunjujuæi i da su njegove poruke protiv netolerancije i za prava životinja suviše oštre. Medjutim, svi se slažu da su glumice izvanredne. Publika takodje. Predstava ”Wicked“ je postala jedna od malog broja velikih hitova ove sezone na Brodveju.

XS
SM
MD
LG