Linkovi

Deseta godišnjica ruskog ustava - 2003-12-13


Rusija obeležava desetu godišnjicu svog ustava, za koji kritièari kažu da pruža previše ovlašæenja položaju predsednika. Ali predsednik Putin je odao priznanje vrhovnom zakonu zemlje rekavši da je pomogao u njenoj stabilizaciji tokom burnih godina posle raspada Sovjetskog Saveza. Iz Moskve izveštava dopisnik Glasa Amerike, Bil Gasperini.

Ruski ustav je usvojen referendumom pre 10 godina, posle jednogodišnjeg napornog rada ustavotvorne komisije. Od tada, Kremlj nastoji da prida posebnu važnost tom dokumentu pa je taj datum pretvoren u državni praznik, koji je proglasio bivši predsednik Boris Jeljcin.

Usvajanje ustava nije prošlo bez trzavica, jer je do toga došlo samo dva meseca posle krvavog sukoba izmedju Jeljcina i poslanika bivšeg parlamenta. Poslanici takozvanog Kongresa narodnih deputata, zaostalog iz sovjetske ere, suprotstavili su se Jeljcinu u borbi oko vlasti što je na kraju dovelo do toga da su se poslanici zabarikadirali u zgradi parlamenta. Vojnici lojalni predsedniku izvršili su juriš na zgradu, pri èemu je poginulo više od stotinu ljudi.

Kritièari novog ustava kažu da on pruža previše ovlašæenja predsedniku jer je napisan u vreme kada je parlament smatran neposrednom pretnjom izvršnoj vlasti. Obeležavajuæi godišnjicu, predsednik Putin je priznao da ustav nije savršen, ali je rekao da njegove pozitivne strane pretežu nad negativnim, naroèito u svetlu previranja koja su postojala 1993. godine.

Seæate se isto tako dobro kao ja, možda i bolje, uslova pod kojima je usvojen i uloge koju je igrao u stabilizaciji zemlje, rekao je Putin. Trebalo je da prodje mnogo da se to dogodi. Istina je da ustav nije bez nedostataka, ali zemlja tek treba da se razvije u demokratiju, rekao je on.

Ustav je ove nedelje ponovo doveden u pitanje zbog ogromne pobede poslanika lojalnih Putinu, na izborima održanim u prošlu nedelju. Stranke lojalne Kremlju dobile su više nego dovoljno glasova u parlamentu od 450 mesta za sprovodjenje promena ustava, ukljuèujuæi odredbu kojom se mandat predsednika ogranièava na dva puta po 4 godine. Ali Putin je demantovao da æe možda pokušati da promeni tu odredbu kada, kako se oèekuje, bude ponovo izabran na predsednièkim izborima u martu.

XS
SM
MD
LG