Linkovi

Ramsfeld posetio Gruziju - 2003-12-05


Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld pozvao je Rusiju da povuèe svoje vojne snage iz Gruzije. Ramsfeld je najviši amerièki zvaniènik koji je u poseti Gruziji od kako je prošlog meseca,ostavku podneo bivši predsednik Eduard Ševarnadze nakon masovnih demonstracija. Dopisnik VOA Meredit Buel javlja o detaljima, iz glavnog grada Gruzije, Tbilisija.

Sekretar Ramsfeld je, posle sastanka sa privremenom predsednicom Nino Burdžanadze, izjavio da bi Rusija trebalo da povuèe svoje vojnike iz Gruzije, kao što se navodi u sporazumu potpisanom 1999.godine u Turskoj.

“ Imali smo veoma dobar sastanak sa predsednicom i svakako zelimo da podvuèemo snažnu podršku stabilnosti, bezbednosti i teritorijalnom integritetu ovde u Gruziji. Kao što je državni sekretar Kolin Pauel nagovestio, Sjedinjene Države se slažu da Rusija treba u potpunosti da ispoštuje svoje obaveze iz Istambulskog dokumenta o povlaèenju svojih vojnih snaga iz Gruzije”. Ramsfeld je rekao da je Gruzija pouzdan prijatelj zapada i ponovio da Sjedinjene Države pozdravljaju obeæanje aktuelne predsednice za održavanje slobodnih i fer izbora zakazanih za 4.januar. On je istakao da je kredibilitet izbornog procesa veoma važan za stabilnost u Gruziji i za njeno nesmetano povezivanje sa Zapadom. Ramsfeld je dodao da su Sjedinjene Države spremne da pruže pomoæ Gruziji u periodu koji je pred njom.

“Ja takodje izražavam naše priznanje za uèešæe Gruzije u globalnom ratu protiv terorizma. Tokom obe operacije u Avganistanu i Iraku Gruzija je poslala svoje specijalne jedinice koje su , naravno, išle paralelno sa snagama koalicije u Iraku”. Privremena vlada došla je na vlast u Gruziji prošlog meseca posle tri nedelje masovnih demonstracija proziv rezultata parlamentarnih izbora, za koje su opozicioni lideri i zapadni zvaniènici rekli da su pokradeni.

Privremena predsednica Nino Burdžanadze rekla je Ramsfeldu da su Gruzijci izašli masovno na ulice kako bi u mirnim demontracijama odbranili svoju zemlju. Ona je istakla da su Gruzijci ponosni zbog toga što je ono što se dogodilo u Gruziji prošlo bez nasilja i krvoproliæa.

Sjedinjene Države potrošile su više milijardi dolara u poslednjoj deceniji za pomoæ Gruziji. Vašington ima strateški interes za nalazišta nafte u Kaspijskom moru, gde je poèela gradnja veoma skupog naftovoda koji prolazi kroz Gruziju i Tursku. Takodje, jedinice amerièkih marinaca pomogle su obuku gruzijskih vojnika u okviru, 64 miliona dolara vrednog programa za modernizaciju vojske, kao dela medjunarodne borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG