Linkovi

Teroristi digli u vazduh voz u Rusiji - 2003-12-05


Predsednik Putin je rekao da je napad, koji se dogodio rano jutros, pokazao da je terorizam i dalje jedna od najveæih pretnji u Rusiji. Putin je rekao da je terorizam svirep, lukav i opasan neprijatelj, koji odnosi nedužne živote. On je obeæao da æe ruska vlada uèiniti sve što može da pomogne žrtvama i njihovim porodicama.

Predsednik Putin je takodje rekao da napadaèi neæe postiæi svoj oèigledni cilj remeæenja parlamentarnih izbora u Rusiji, zakazanih za nedelju, na kojima se oèekuje pobeda stranaka lojalnih ruskom predsedniku. Putin je to izjavio tokom sastanka sa šefom ruske Federalne službe bezbednosti, Nikolajem Patruševom, koji je izneo neke nove pojedinosti o istrazi. On je rekao da su inspektori utvrdili da su napad izvele tri žene, od kojih su dve bile u samom vozu. On je rekao da su njih dve iskoèile kroz prozor vagona trenutak pre eksplozije, dok se za treæu veruje da je rukovodila napadom iz obližnjeg automobila. Takodje je dodao da je jedna od njih ozbiljno ranjena u napadu i da se ne oèekuje da æe preživeti. Patrušev je izneo uverenje da je u napad bio umešan i jedan muškarac sa bombama prièvršæenim za noge. Njegovo telo je pronadjeno na mestu eksplozije kada su inspektori pretraživali ostatke vagona. Procenjuje se da je snaga eksplozije bila jednaka snazi 10 kilograma trinitrotoluola.

U Rusiji se u poslednje vreme dogodio niz eksplozija i samoubilaèkih bombaških napada, za koje vlasti najèešæe okrivljuju èeèenske separatiste. Ali u saopštenju dostavljenom medijima, pobunjenièka èeèenska vlada, koju predvodi Aslan Mashadov, odbacila je odgovornost za te napade.

Ruske federalne snage i èeèenski separatisti veæ više od jednu deceniju vode ogorèenu borbu u toj republici. Savet Evrope je najnoviji napad nazvao odvratnim delom, dodajuæi da teroristi time neæe ništa dobiti. Nekoliko ruskih grupa za ljudska prava takodje je objavilo osude tog nasilja, nazvavši ga varvarskim aktom za koje nema opravdanja.

XS
SM
MD
LG