Linkovi

Hag razmišlja o kazni za Miodraga Jokiæa - 2003-12-04


Odbrana Miodraga Jokica tražila je da kazna za njihovog klijenta ne bude veca od dve godine zatvora, uzimajuci u obzir sve olakšavajuce okolnosti o kojima su pored branilaca govorili i svedoci na današnjoj raspravi. Cinjenicu da se dobrovoljno predao o objavljivanju optužnice, da je priznao krivicu i u potpunosti saradjivao sa tužilaštvom, dobro vladanje u Pritvorskoj jedinici i poštovanje uslova pod kojim je pušten na privremenu slobodu i odbrana i optužba istakli su kao olakšvajuce okolnosti.

Poseban naglasak strane su stavile na cinjenicu da se Jokic odmah nakon napada na Dubrovnik na pocetku pregovora o prekidu vatre izvinio gradjanima i predstavnicima hrvatske vojske te da nije nastojao da istakne opravdanje za napad na Stari grad tokom kojeg je poginule dve, ranjeno tri osobe i pricinjena velika šteta civilnim i objektima od izuzetnog kulturnog znacaja.

Optužba je tako insistirajuci na olakšavajucim okolnostima, svoj predlog o visini kazne od deset godina zatvora za Jokica, izrekla ne uzimajuci ih u obzir olakšavajuce okolnosti cime se, cini se, vecu sugeriše da bi ona trebalo da bude manja kada se mnogobrojne olakšavajuce okolnosti uzmu u obzir.

Admiral Jokic izjavio je da se kaje i da prihvata punu odgovornost za napade na Dubrovnik, zbog kojih je optužen pred Haškim tribunalom "Iako sam to ucinio i u toku samog granatiranja putem radija, osecam obavezu da i ovom prilikom izrazim saucešce porodicama poginulih i ranjenih, kao i gradanima Dubrovnika za bol i štetu koju im je nanela jedinica pod mojom komandom". Admiral Jokic ostace u pritvoru Tribunala do izricanja presude.

Devetog decembra bi inace trebalo da pocne sudjenje optuzenima sa iste optužnice za granatiranje Dubovnika. Haški tribunal je zato od vlasti SCG tražio da obezbede da jedan od optuženih general Pavle Strugar koji je od 2001. god na privremenoj slobodi do sutra, 5. decembra, bude vracen u Pritvorsku jedinicu UN. Strugar se oglušio o prethodni zahtev Tribunala da se vrati u Hag 2. decembra a njegovi branioci su podneli zahtev za odlaganje sudjenja zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. U Tribualu medjutim smatraju da Strugar može biti prebacen u Hag ako je potrebno i uz medicinsku pratnju.

XS
SM
MD
LG