Linkovi

Kockanje preko interneta - 2003-12-02


Jednostavnim klikom miša na kompjuteru poèinju da pljušte ponude raznih internet kasina za igre poput blek džeka, ruleta, jednoruènih mašina,... svih moguæih igara koje možete naæi u kockarnicama Las Vegasa ili Monte Karla. Svako ko ima pristup internetu može da se ukljuèi na ove sajtove na kojima je privatnost zagarantovana, èak ako je kockanje zabranjeno u njegovoj državi.

Gaj Klark, predsednik nacionalnog udruženja protiv legalizacije kockanja, èije sedište je u Vašingtonu, smarta da ubrzani rast klaðenja putem interneta vodi u zavisnost od kockanja, što može da ima teške posledice po zajednicu. On upozorava na opasnost od zavisnosti, bankrotstva, porodiènog nasilja kao i od pribegavanja kriminalnim aktivnostima, jer - kako kaže - 60 do 75 odsto kockara svoju zavisnost od kockanja finansira kriminalnim radnjama.

”Kockanje putem interneta samo æe poveæati tu moguænost, jer oni koji se kockaju od kuæe, vrlo lako istu tu kuæu mogu da prokockaju,“ smatra Gej Klark. Neki èlanovi amerièkog Kongresa veæ godinama pokušavaju da izdejstvuju zabranu kockanja preko interneta, a zakonski predlog o ogranièavanju usvojen je u nadležnim odborima Predstavnièkog doma i Senata.

Meðutim ima i onih koji smatraju da politièari ne bi trebalo da odreðuju ljudima kako da troše sopstveni novac. Kongresmen iz Masaèusetsa Barni Frenk kaže da onima koji žele da se kockaju treba omoguæiti da to rade slobodno. Protivnici kockanja putem interneta upozoravaju da pristup internetu imaju i deca, koja ponekad koriste kreditne kartice roditelja, ali priznaju da je zakon o zabrani teško sprovesti jer ima internet kockarnica koje su registrovane u Evropi, južnoj Americi, Islandu ili Karibima.

Zagovornici ukidanja kockarskih sajtova navode da nedostatak zakonskih propisa ugrožava potrošaèe i omoguæava kriminalne delatnosti kao što je pranje novca.

Veæina amerièkih banaka koje izdaju kreditne kartice ne dozvoljava više kockarske transakcije preko interneta, što je mera za koju protivnici te vrste kockanja kažu da je znatno ogranièava. Prema jednom zakonskom predlogu o kome se raspravlja u Kongresu, finansijske institucije æe èak biti obavezne da spreèavaju tu vrstu prenosa sredstava preko interneta, a postoje izgledi da zakon bude odobren pre kraja godine.

XS
SM
MD
LG