Linkovi

Boris Trajkovski doputovao u Crnu Goru - 2003-11-30


Makedonski predsjednik Boris Trajkovski doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori. Trajkovskog je na aerodromu Golubovci, gdje je prireðena sveèanost, doèekao predsjednik Crne Gore Filip Vujanoviæ. Nebojša Redžiæ izvještava da je Trajkovski u Crnu Goru stigao na Vujanoviæa, kao prvi predsjednik Makedonije, koji dolazi u Crnu Goru od osamostaljenja te republike 1991. godine.

Boravak makedonske delegacije biæe porilika da se razmotre aktuelna pitanja bilaterarne saradnje, kao i daljeg unapreðenja odnosa u regionu, saopšteno je iz Vujanoviæevog kabineta.

Prije dolaska u Crnu Goru Trajkovski je izjavio da izmeðu Makedonije i Crne Gore nikad nije bilo otvorenih pitanja i da saradnja dvije države nije prekidana ni u najtežim vremenima.

On je istakao da je došlo vrijeme da se radi na razvijanju i produbljivanju ekonomskih odnosa i dodao da podržava inicijativu za uspostavljanje koridora preko Kosova, u cilju efikasnijih saobraæajnih veza izmeðu Crne Gore i Makedonije.

Crnogorski zvaniènici sa Trajkovskjim razgovaraæe o unapreðenju meðudržavnih odnosa Crne Gore i Makedonije, najavljeno je iz crnogorskog državnog vrha.

Trajkovski se kasno veèeras sastao sa predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Maroviæem, u vili Gorica u Budvi.

Dvojice predsjednika raygovarali su o situaciji u regionu, zajednièkom cilju-ulasku u EU i bilateralnoj ekonomskoj saradnji državne zajednice I Makedonije. O evropskim integrecijama i jaèanju privrednih veza, Maroviæ i Trajkovski razgovarali su nedavno i u Varšavi na Ekonomskom forumu.

Inaèe, posjeti Trajkovskog u Crnoj Gori je posveæena velika medijska pažnja, a crnogorske državna tv sinoæ je emitovala jednoipoèasovnu emisiju posveæenu aktuelnom politièkom i ekonomskom trenutku Makedonije u kojoj je jedan od sagovornika bio i nekadašnji makedonski predsjedniok Kiro Gligorov.

Aktuelni predsjednik Makedonije Boris Trajkovski sjutra æe razgovarati sa predsjednikom Republike Filipom Vujanoviæem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapiæem, premijerom Milom Ðukanoviæem i ministrom inostranih poslova Dragišom Burzanom.

XS
SM
MD
LG