Linkovi

Poèetak rada zajednièke carinske kancelarije Srbije i Crne Gore - 2003-11-29


Zajednièka carinska kancelarija Srbije i Crne Gore i njen zajednièki peèat, preduslov su za ispunjenje uslova iz Akcionog plana o harmonizaciji ekonomskih odnosa i izrade studije o izvodljivosti, saglasili su se u Podgorici predstavnici srpske i crnogorske vlade. Iz Podgorice izveštava naš dopisnik, Nebojša Redžiæ.

Poèetkom rada zajednièke carinske kancelarije Srbije i Crne Gore, državna zajednica ispunila je jedan od uslova Evropske unije za potpisivanje sporazuma o tekstilu, ocijenio je danas predsjednik te institucije Dragan Poleksiæ.

EU i Srbija i Crna Gora su u srijedu, u Briselu, u tehnièkim razgovorima o saradnji, postigli dogovor o ukidanju carina i kvota na izvoz tekstila iz SCG u zemlje EU.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom državne zajednice Branko Lukovac objasnio je svrhu formiranja zajednièke carinske kancelarije I najavio nužnost…:

‘’…da se tokom iduæe nedjelje vlade Srbije i Crne Gore upoznaju sa poslovnikom o radu carinske kancelarije i da se usaglasi pitanje korišæenja zajednièkog peèata dvije carine koje su formirale tu kancelariju kako bi se stvorili svi preduslovi da se ispoštuje onaj dio Akcionog plana koji se tièe te i drugih mehanizama sprovoðenje Akcionog plana’’.

Ministar finansija i ekonomije Srbije Božidar Ðeliæ smatra da zajednièkim funkcijama državne zajednice neæe biti ugroženi interesi ni Srbije ni Crne Gore:

’’Niko u Srbiji ne osporava postojanje carine Crne Gore. I u Ustavnoj povelji i u organizaciji državne zajednice postoje dve carine. I nema razloga za neku naknadnu nervozu, da neko pokušava da uzme tu ingerenciju Crnoj Gori. Ali, postoji nužda i za Srbiju i za Crnu Goru da organizujemo tu kancelariju na nivou državne zajednice koja æe imati veoma važnu funkciju, a to je moguænost da u svakom momentu na bilo kojoj taèki u SCG neko doðe do bilo koje ispostave i proveri da li peèati koji jemèe da je roba koja je proizvedena na teriroiji SCG, zaista prozvedena na tereitoriji SCG. To je ono što nam omoguæava da se otvore vrata za izvoz naše robe i usluga prema EU izbog toga moramo da imamo veliku dozu pragmatizma i poverenja jednih u druge da bi mogli da gradimo bolju buduænost’’

Zajednièka carinska kancelarije Uprave carina Srbije i Uprave carina Crne Gore osnovana je pri Ministarstvu za meðunarodne ekonomske odnose državne zajednice SCG, a poèela je sa radom 1. septembra.

XS
SM
MD
LG