Linkovi

Novi put Gruzije - 2003-11-28


Gruzijski predsednik Eduard Ševardnadze je podneo ostavku u jeku protesta posle parlamentarnih izbora 2. novembra. Tvrdnje o lažiranju izbora podstakle su hiljade demonstranata da izadju na ulice širom te bivše sovjetske republike. Ševardnadzeova odluka da podnese ostravku dovela je do miroljibivog rešenja krize.

Zahvaljujuæi Ševardnadzeu, Gruzija se izvukla iz gradjanskog rata i politièkog nasilja i postala vredan deo medjunarodne zajednice. Ševardnadze je igrao glavnu ulogu u poboljšanju odnosa sa Zapadom i time doprineo okonèanju hladnog rata. Gruzijska privremena predsednica Nino Burdžanadze je obeæala da æe sazvati nove izbore u roku od èetrdeset pet dana.

“Uèiniæu sve što mogu da bi se stvorili zaista demokratski uslovi u zemlji. Uèiniæu sve što mogu da bi bilo mira i stabilnosti u zemlji. Sada je veoma važno da postoji vladavina zakona na ulicama,“ rekla je Nino Burdžanadze.

Sjedinjene Države veæ dugo vremena podržavaju reforme u Gruziji. Sjedijnene Države su pomogle tokom nedavnih parlamentarnih izbora u obuci izbornih radnika, u nadi da æe izborni proces biti slobodan i pravièan. Izborni rezultati su bili duboko razoèaravajuæi. Upravo stoga Gruzini bi trebalo da održe nove izbore. Sjedinjene Države ponovo apeluju na sve strane da saradjuju da bi ti izbori bili slobodni i pravièni.

XS
SM
MD
LG