Linkovi

Dan zahvalnosti - 2003-11-27


Ove godine se Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Državama slavi 27 novembra. To je dan kad Amerikanci izražavaju zahvalnost zbog slobode i drugih blagodeti koje uživaju. Dan zahvalnosti su poèeli prvo da slave evropski doseljenici i Indijanci poèetkom sedamnaestog veka kako bi proslavili bogatu žetvu. 14 oktobra 1789, Džordž Vašington, prvi predsednik novo osnovanih Sjedinjenih Amerièkih Država, izdao je proklamaciju Dana zahvalnosti u ime, kako se izrazio: ”mirnog i racionalnog naèina na koji nam je omoguæeno da zasnujemo vladin ustav u cilju naše bezbednosti i sreæe.... i gradjanskih i verskih sloboda kojima smo blagosloveni“. Svake godine na Dan zahvalnosti, Amerikanci se tradicionalno okupljaju sa porodicom i prijateljima, ne samo da bi slavili veæ, kao što predsednik Buš kaže: ”da bi se setili onih u dalekim zemljama koji pate pod opresijom, koji èeznu za slobodom - i pomolili se da jednog dana živimo u svetu mira i slobodnih društava“. “Mi vrednujemo naša sopstvena gradjanska prava, te se stoga zalažemo za ljudska prava durgih. Mi potvrdjujemo Bogom dati dignitet svakoj osobi, stoga nas na akciju pokreæu siromaštvo, opresija, glad i bolest“.

Amerikancima predvodjena koalicija je oslobodila narod Avganistana i Iraka. Te zemlje, uz amerièku pomoæ nalaze se u procesu ponovne izgradnje. Medjutim, kao što je predsednik Buš rekao, rat protiv terorizma, koji je poèeo divljaèkim napadima 11 septembra, 2001. godine, vodi se na mnogim frontovima:

”Nada da je opasnost prošla je utešna, razumljiva, ali i pogrešna. Napadi koji su usledili na Baliju, u Džakarti, Kazablanki, Bombaju, Mombasi, Nadžafu, Jerusalimu, Rijadu, Bagdadu i Istambulu- nisu bili noæne more. Oni su deo globalne kampanje teroristièkih mreža da zastraše i demoralizuju sve one koji im se protive“.

Medjutim, teroristi neæe uspeti. ”Suoèiæemo se sa ovim pretnjama bunih oèiju“, rekao je predsednik Buš. ”I poraziti ih“.

XS
SM
MD
LG