Linkovi

Brtianska kraljica otvorila zvanièno rad parlamenta - 2003-11-26


Britanska kraljica Elizabeta je zvanièno otvorila zasedanje parlamenta, iznevši vladin zakonodavni program za predstojeæu godinu. Jaèanje odnosa izmedju Evrope i Sjedinjenih Država i borba protiv medjunarodnog terorizma su medju vladinim najvišim prioritetima. Dopisnik Glasa Amerike Tom Rivers izveštava iz Londona:

Po tradiciji, kraljica je predstavila vladin zakonodavni program za predstojeæu godinu. Medju glavnim prioritetima na planu spoljne politike kabineta premijera Tonija Blera je ponovna izgradnja trans-atlanskih odnosa, koji su narušeni od poèetka rat u Iraku:

”Moja vlada æe raditi na jakom partnerstvu izmedju Evrope i Sjedinjenih Država, zasnovanom na NATO-u i na efikasnoj akciji za suprostavljanje pretnjama globalnog terorizma i oružja masovnog uništenja.“

Vlada takodje planira da izadje u susret tim pretnjama oštrijim merama protiv terorizma i merama za jaèanje civilne odbrane:

”Medjunarodni terorizam i promena klime doveli su do niza vanrednih situacija i poveæane zabrinutosti za buduænost. Moja vlada æe izneti zakonski predlog za osnivanje stalne fondacije za rešavanje problema gradjanstva u svakodnevnom životu, koja æe biti u stanju da izadje u susret tim izazovima na nacionalnom i lokalnom nivou.“

Vlada premijera Blera je takodje ponovo potvrdila dugoroènu predanost miru i stabilnosti u Avganistanu i na Bliskom istoku.

”Moja vlada æe održati predanost Britanije ponovnoj izgradnji Avganistana i Iraka, promovisanju mira na Bliskom istoku i iskorenjenju uzroka konflikata i ekstremizma.“

Medju kontroverznijim merama u unutrašnjoj politici je plan vlade da uvede liène karte i da zavede strožiju kontrolu azilanata u Britaniji.

XS
SM
MD
LG