Linkovi

Preispituju se ugovori o amerièkim bazama u svetu - 2003-11-26


Predstojeæi pregovori mogli bi da dovedu do ozbiljnog preispitivanja ugovora o amerièkim vojnim bazama u stranim zemljama u kojima su amerièke trupe bile stacionirane više od pola veka. Ali za sada, viši zvaniènici u Pentagonu i Stejt Departmentu odbijaju da ponude bilo kakve detalje buduæe vizije administracije predsednika Buša na osnovu koje bi se vodili pregovori. Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, izjavio je da bi moglo da se radi o dugotrajnom pregovaraèkom procesu.

“Verovatno æe biti potreban period od nekoliko meseci kako bismo završili konsultacije i razgovore, kako bi došli do nekih zakljuèaka o onome što je u našem zajednièkom najboljem interesu – interesu Sjedinjenih Država, naših saveznika i prijatelja, da bi onda, u periodu od nekoliko godina, došli do konkretnih odluka. General Rièard Majers, naèelnik združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, priznaje da bi projekat promena mogao neke ljude da uèini nervoznim. On je ipak rekao da je cilj da se poboljša globalna bezbednost.

“ Kako god da budu reorganizovane snage, to æe biti bolje za našu bezbednost i za bezbednost naših saveznika i prijatelja”.

Majers je mišljenja da bi amerièke vojne baze u Zapadnoj Evropi mogle da budu zatvorene ili znaèajno redukovane na velièinu koja bi bila rezultat predstojeæih razgovora. Pojedini zvaniènici sekretarijata za odbranu smatraju da bi bilo mnogo mudrije da vojni potencijali ubuduæe budu na raspolaganju dalje ka istoku, gde bi amerièke snage mogle brže da reaguju u sluèaju kriza na Bliskom Istoku ili u Centralnoj Aziji. Drugi smatraju da bi trebalo otvarati baze u kojima bi bile smeštene pojedine stalne vojne jedinice, ali koje bi mogle da se ubrzano povežu sa veæim vojnim snagama, u sluèaju vanrednih situacija. Viši zvaniènici Pentagona i Stejt Departmenta su naveli da su principi, kojima æe se rukovoditi amerièki pregovaraèi – spremnost na neizvesnosti, korišæenje snaga za brzo reagovanje, proširena ulogu saveznika, kao i bezbednosno partnertstvo sa dodatnim zemljama.

XS
SM
MD
LG