Linkovi

Put ka nezavisnosti Iraka - 2003-11-21


Transfer vlasti na demokratske institucije u Iraku veæ je poodmakao. Vladajuæi savet Iraka funkcioniše još od jula i od tada je postavio šefove svih ministarstava. Na lokalnom nivou osnovano je više od 250 upravnih saveta. U Iraku funkcioniše centralna banka, a osnovan je pravosudni savet koji nadgleda pravni sistem. Sledeæi korak je izrada nacrta ustava.

Da bi nova iraèka vlada bila uspešna ona mora da pokaže da je u stanju da izadje u susret osnovnim potrebama stanovništva. Uz pomoæ Sjedinjenim Državama predvodjene koalicije, životi Iraèana sve su bolji. Prozivodnja nafte sada premašuje 2 miliona barela dnevno, što obezbedjuje prihode za isplatu plata i druge državne troškove. Proizvodnja struje dostigla je predratni nivo. Obrazovni sistem je obnovljen, a skoro sto hiljada srednjoškolaca podnelo je zahteve za prijem na fakultete.

Medjunarodne humanitarne agencije pomažu u obnavljanju moèvarnih podruèja na jugu Iraka, koje je režim Sadama Huseina isušio u nastojanju da se obraèuna sa politièkim protivnicima u toj oblasti. Amerièka Agencija za medjunarodni razvoj takodje uèestvuje u obnavljanju poljoprivrednih podruèja.

Predsednik Džordž Buš rekao je da utvrdjivanje demokratije u Iraku predstavlja delo mnogih ruku:

”Amerièke i koalicione snage podnose žrtve zarad mira u Iraku i bezbednosti slobodnih država. Humanitarni radnici iz mnogih zemalja suoèavaju se sa opasnostima da bi pomogli iraèkom narodu. Nacionalna zadužbina za demokratiju promoviše prava žena, obuèava iraèke novinare i drži kurseve o uèešæu u politièkom životu. Sami Iraèani - policajci, granièni stražari i lokalni funkcioneri - ukljuèuju se u taj rad i podnose svoj deo žrtvovanja.“

Svakoga dana, Irak se sve više približava trenutku kada æe sam upravljati svojom sudbinom.

XS
SM
MD
LG