Linkovi

Novi iraèki ustav - 2003-11-20


Koalicija pod voðstvom Sjedinjenih Država je ušla u Irak da bi svet oslobodila surovog i zlog režima Sadama Huseina, obnovila iraèku vladu i stavila na raspolaganje prirodna bogatstva te zemllje iraèkom narodu. To je postignuto; otišli su Sadam Husein i sobe za muèenje. Nema više masovnih ubistava. Nema više opasnosti koju je Sadam predstavljao za svetsku zajednicu. Iraèki narod sada uživa u slobodi, koju nikada ranije nije imao. Slobodu da publikuje i èita šta želi; slobodu da putuje; slobodu da kritikuju koga želi, ukljuèujuæi koaliciju. Medjutim, iraèki narod mora da obezbedi trajnost steèenih sloboda. Zbog toga je amerièki administrator u Iraku, Paul Bremer, rekao da je Iraku potreban novi ustav.

“Ljudi su ovde nestrpljivi da dobiju pristojan demokratski okvir za politièki život, nakon 35 godina tiranije. Upravo je to ono što privremena vlada može da uèini”.

Prelazne ustavne odredbe nazvane Fundamentalni zakon, izradiæe iraèki Vladajuæi savet uz neprekidno savetovanje sa koalicijom. Bremer je rekao da æe Fundamentalni zakon odraziti kulturu i uverenja iraèkog naroda i obuhvatiti slobodu govora i veroispovesti.

“Imaæemo Povelju o pravima. Svi gradjani æe uživati ista prava, a postojaæe i nezavisno pravosudje. Govoriæemo i o federalnoj upravi. Sve to æe biti sadržano u prelaznom ustavu, koji æe takoðe omoguæiti pisanje trajnog Ustava”.

Nacrt tog ustava æe izraditi telo koje æe izabrati direktno narod. Taj nacrt æe biti dostupan svima, da bi se o njemu razgovaralo i raspravljalo. Svi odrasli Iraèani æe imati priliku da glasaju za Ustav ili protiv njega. Prvi put u svojoj istoriji, Irak æe imati Ustav koji je napisao i usvojio narod. Nema sumnje da treba oèekivati teške dane u buduænosti, posebno u svetlu èinjenice da su teroristi odluèili da Irak bude glavno bojište u ratu protiv civilizacije. Medjutim, iraèki narod, uz punu podršku koalicije, sada je na putu ka miru, stabilnosti i slobodi.

XS
SM
MD
LG