Linkovi

Izvršen uži izbor projekata za spomenik poginulima u njujorškom Svetskom trgovinskom centru - 2003-11-20


Osmoro finalista imalo je veliku konkurenciju. Timovi iz 49 amerièkih država i 62 zemlje podneli su više od 5200 arhitektonskih rešenja. U skladu sa uslovima konkursa, osam rešenja koja su ušla u najuži izbor, poštovalo je tlocrt nekadašnjih tornjeva Svetskog trgovinskog centra. Njima se odaje pošta ljudima koji su izgubili život 11. septembra 2001., kao i u ranijem napadu na Svetski trgovinski centar 1993. godine. Spomenik æe biti konaèno prebivalište za posmrtne ostatke žrtava koje nisu identifikovane. Džon Vajthed, predsednik Korporacije za razvoj donjeg dela Menhetna, koja nadgleda proces obnove, kaže da su svi finalisti koristili organske elemente koji odražavaju duboki oseæaj èoveènosti.

”Njihov vokabular je elementaran. Njihovi projekti zasnivaju se na elementima svetla, vode, zemlje i samog života. Uz te jednostavne, duboke elemente, osam projektantskih timova osmislilo je jedinstvena mesta za razmišljanje, i traganje za intimnim izmirenjem posetilaca sa tragiènim dogadjajima 11. septembra.“ Finalna arhitektonska rešenja izložena su kraj mesta na kojem se nekada nalazio Svetski trgovinski centar. U prigodnom video programu predstavljeno je osam arhitektonskih timova iz Sjedinjenih Država, Francuske, Nemaèke, Izraela, Japana, Tajvana i Venecuele.

U okviru programa Normal Li, graditelj muzeja iz Teksasa, opisuje ideju svog tima sa stepeništem kojim se silazi u zamraèeno podzemno svetilište, gde viseæa svetla predstavljaju svaku žrtvu. U drugom rešenju, svetla iz luène strukture koja podseæa na katedralu osvetljavaju imena žrtava. Neka od rešenja predvidjaju bazene, stabla posadjena u zemlji donetoj iz 92 države iz kojih potièu žrtve, kao i staklene panele sa fotografijama lica ubijenih u napadima. Neka od rešenja predvidjaju spiskove imena žrtava po azbuènom redu dok ih druga pobrojavaju prema mestu na kojem su poginuli. Oèekuje se da æe komisija akademika, državnih službenika, arhitekata i dizajnera spomenika izabrati definitivno rešenje za memorijal Svetskog trgovinskog centra pre kraja godine.

XS
SM
MD
LG