Linkovi

Zaštita prirode i nacionalna bezbednost - 2003-11-18


Prvog petka u mesecu, pedesetak biciklista se okuplja uveèe na ulazu u Central park, u Njujorku, da bi uživalo u parku. No, prema organizatoru, Bilu Simsu, postoji i drugi, važniji razlog za njihovo okupljanje. Naime to je jedna od nekoliko aktivnosti koje se održavaju pod pokroviteljstvom organizacije za zaštitu prirode pod nazivom ”Kucnuo je èas,“ koja želi da nagovori Amerikance da prestanu da zagaðuju vazduh svojim automobilima, kamionetima, i minibusovima :

” U Americi, ljudi kupuju bicikle radi sporta i koriste ih samo vikendima. Mi bismo želeli da ih ohrabrimo da ih koriste svakodnevno - kao saobraæajno sredstvo. “

Veæ celu deceniju organizacija Kucnuo je èas zalaže se za biciklizam jer se njime ne zagaðuje priroda. Kako Sims iznosi, otkako su Sjedinjene Države poèele drugi rat u Iraku, njegova organizacija se zalaže za biciklizam kao element nacionalne bezbednosti.

” U ovom trenutku, biciklizmom se iznosi politièka poruka, jer je zemlja u ratu, predsednik je angažovan u pregovorima o nafti, govori se o zagrevanju planete, a bicikl je èisto i efikasno prevozno sredstvo, naroèito u gradovima. “

Poèetkom godine, organizacija Evangelistièka mreža za zaštitu prirode takoðe je preduzela kampanju pozivajuæi hrišæane da razmisle o tome kakvo bi prevozno sredstvo koristio sâm Isus Hrist. U kampanji se naglasak stavlja na zavisnost od strane nafte, što preti miru. Ubrzo posle jedanaestog septembra 2001. godine, novinarka Arijana Hafington, pomogla je u stvaranju niza televizijskih i novinskih reklama, u kojima su optuživani vlasnici luksuznih terenskih vozila da nesvesno pomažu finansiranje terorizma, jer troše velike kolièine benzina. Predstavnik još jedne odranizacije za zaštitu prirode - Sijera klab, Brendan Bel, iznosi da je amerièki Kongres usvojio zakonski predlog o rešenju problema o preteranoj potrošnji benzina, ne zato što je zabrinut za oèuvanje prirode, veæ zato što smatra da zavisnost Sjedinjenih Država od strane nafte uzrokuje ranjivost amerièke privrede.

Bel ukazuje da veæina aktivista za oèuvanje prirode smatra da ni nacionalna bezbednost ni zaštita prirode neæe mnogo uticati na potrošnju benzina, sve dok uticaj amerièke petro - hemijske industrije na politiku bude snažan kao danas.

XS
SM
MD
LG