Linkovi

Klark: Svjedoèim zbog istorijske važnosti procesa protiv Miloševiæa - 2003-11-17


Bivši naèelnik združenih snaga NATO, general Vesli Klark saopštio je da æe 15. i 16. decembra svjedoèiti na suðenju Slobodanu Miloševiæu pred Haškim tribunalom, navodeæi da se pozivu Tužilaštva odazvao zbog istorijske važnosti tog sudskog postupka. Vlada sjedinjenih država odbrila je generalu Klarku da svjedoèi, a u Hag æe iæi u pratnji advokata stejt dipartmenta i sekretarijata za odbranu.

"Kao komandant snaga NATO, predvodio sam Alijnansu tokom vojne kampanje zaustavljanja brutalnog etnièkog èišæenja, koje su srpske snage sprovodile nad etnièkim Albancima, i moguænosti da milion i po Albanaca bude prognano ili ubijeno”, naveo je Vesli Klark. General Klark je ocijenio da je uspješna vojna kampanja NATO-a uticala na razvoj dogaðaja, poslije kojih je Miloševiæ prebaèen na suðenje u Hagu.

Klark je i juèe u emisiji «Susret sa novinarima» TV mreže NBC rekao da æe u haškoj sudnici reæi istinu o svojevremenim razgovorima sa Miloševiæem, tome šta je i kada Miloševiæ znao, kakve su mu bile namjere, kako je vidio situaciju i šta je s tim u vezi radio. Mnogo je suštinskih dokaza koje æu ponuditi, kazao je Klark.

"Ovo istorijsko suðenje je važno ne samo zbog pravde koja æe, nadam se, zadovoljiti Miloševiæeve žrtve, veæ i zbog snažne poruke koja æe biti poslata i drugim narodima – da meðunarodna zajednica neæe dopustiti ratne zloèine, zloèine protiv èovjeènosti i genocid”, saopštio je general Vesli Klark.

XS
SM
MD
LG