Linkovi

Predsednik Buš o Iraku - 2003-11-11


Na dan kad se Amerika seæa svojih vojnih veterana, misli predsednika Buša su jasno bile uz one koji trenutno služe u Avganistanu i Iraku:

”Naši vojnici se bore kako bi u nemirnim i nasiljem pogodjenim regionima bili upostavljeni demokratija i mir i pravda. Oni se bore protiv teroristièkog nepriljatelja hiljadama milja daleko u srcu i centru njihovem moæi, kako mi ne bi morali da se suoèimo sa tim neprijateljima u srcu Amerike.“

Predsednik je rekao da su teroristi izabrali da preduzmu akciju u Iraku i testiraju rešenost Sjedinjenih Država. On je istakao da su oni opasni i da predstavljaju najveæu pretnnu u jednom delu zemlje- takozanom Basistièkom trouglu- imenovanom po stranci zbaèenog iraèkog lidera Sadama Huseina.

”Tu neprijatelj vodi bitku i tu æe biti i poražen.“

Džordž Buš je govorio o labavoj alijansi lojalista Sadama Huseina, muslimanskih ekstremista i stranih boraca. Predsednik je naglasio da ta alijansa ubija i preti ne samo koalicionim snagama i medjunarodnim humanitarnim radnicima, veæ pojedinim Iraèanima. Predsednik Buš je specifièno pomenuo one Iraèane koji su izabrali da pomognu svojoj zemlji tokom tranzicije na demokratiju, služeæi u policijskim, pograniènim i vojnim snagama. On je istakao da Iraèani postepeno preuzimaju odgovornosti i rizike zaštite sopstvene zemlje.

”Ogromna veæina Iraèana zna taèno šta se danas dogadja u njihovoj zemlji. Pošto je bio svedok najgore tiranije, iraèki narod æe odbaciti povratak tiranije.“

Predsednik je ovo izjavio u govoru povodom praznika Dana veterana u Fondaciji Heritidž, grupi konzervativnih nauènih radnika sa sedištem u Vašingtonu. Predsednikova jaka odbrana politike administracije u Iraku je bila toplo prihvaæena od strane ove publike, koja je pozdravila uzvicima odobravanja kad je predsednik Buš rekao da Amerika neæe odustati od rata protiv terorizma, veæ æe završiti zapoèetu misiju.

XS
SM
MD
LG