Linkovi

Prisluškivana pakistanska ambasada u Londonu - 2003-11-10


Pakistan je saopštio da æe pojaèati mere bezbednosti u svojim diplomatskim predstavništvima u svetu, posle tvrdnji da su vlasti u Britaniji nezakonito postavile prislušne uredjaje u pakistanskoj ambasadi u Londonu. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Kièen izveštava iz Islamabada da pakistanska vlada još èeka na objašnjenje vlade u Londonu.

Predstavnik pakistanskog Ministarstva inostranih poslova Masud Kan nije hteo danas da iznese kakve æe biti nove mere bezbednosti, ali je rekao da se to odnosi na sva pakistanska državna predstavništva u inostranstvu. Kan je rekao da je Pakistan zateèen nespreman navodnim britanskim špijuniranjem njegove ambasade u Londonu - koja se, kao sva poslanstva zemalja koje pripadaju Komonveltu, naziva ”Pakistanska visoka komisija.“ Islamabad je za navodno špijuniranje svoje ambadsade saznao iz pisanja britanskog lista Sandej tajms:

”Ujedinjeno kraljevstvo i Pakistan su veoma bliski saveznici i prijatelji tako da su svi bili iznenadjeni kada je prièa objavljena u Sandej tajmsu.“

U pomenutom èlanku, objavljenom prošle nedelje, tvrdi se da je prislušne uredjaje postavila britanska kontraobaveštajna služba poznata kao MI-5, zajedno sa funkcionerima Skotland jarda. U jednom kasnijem izveštaju kaže se da su uredjaji bili postavljeni još 2001. godine. Predstavnik pakistanske vlade je izneo moguænost da su prislušni uredjaji postavljeni samovoljno, bez znanja najviših funkcionera britanske vlade. Ali on je dodao da Forin ofis još nije reagovao na taj izveštaj, dok su pitanja pakistanskih vlasti za sada bez odgovora:

”I u drugim delovima britanske vlade naišli smo na æutanje. To pomalo iznenadjuje. Voleli bismo da èujemo njihovu reakciju jer verujemo da MI-5 i Skotland jard nisu sateliti koji lebde iznad britanske vlade veæ da su pod njenom komandom.“

Masud Kan je dodao da je pakistanska vlada pokrenula sopstvenu istragu o tom incidentu.

XS
SM
MD
LG