Linkovi

Armitridž u Iraku - 2003-11-08


Zamenik državnog sekretara Rièard Armitidž doputovao je u Bagdad posle najsmrtonosnije sedmice za amerièke snage u Iraku otkako je prvog maja proglašeno da su glavne borbe okonèane. Poseta Armimtidža, kako je naveo, ima za cilj održavanje bezbednosnog, privrednog i politièkog zamaha u toj zemlji. Armitidž je takoðe izrazio nadu da æe se poèeti popravljati bezbednosna situacija u Iraku:

“Nije nikakva tajna da imamo bezbednosnih teškoæa u podruèju Bagdada, Tirkita, al-Ramade i Faludže. Mi trezveno gledamo na taj problem, ali posle današnjih razgovora sa komanadantom Zajednièke radne grupe sedam, generalom Sanèezom, apsolutno sam uveren da imamo solidan plan za hvatanje ljudi koji ubijaju naše vojnike i Iraèane”.

Desetine amerièkih vojnika je poginulo u protekloj nedelji, meðu njima i dva vojnika 82. vazdušnodesatne divizije koji su ubijeni danas kada je njihovo vozilo naletelo na eksplozivnu napravu. Juèe je šest amerièkih vojnika poginulo kada se “blekhok” helikopter srušio blizu Tikrita, rodnog mesta Sadama Huseina. U nedelju, 2. novembra, 16 amerièkih vojnika je poginulo kada je raketom oboren transportni helikopter “èinuk”.Turska je juèe saopštila da neæe poslati svoje trupe kao pomoæ koalicionim snagama u Iraku. U meðuvremenu, zamenik državnog sekretara Armitidž je naveo da æe u narednih nekoliko dana voditi razgovore sa saudijskim i egipatskim zvaniènicima o pitanju ljudskih prava i sadašnje situacije u Iraku i uopšte na Bliskom Istoku. Bliski istok -- ukazao je Armitidž -- ne bi trebalo da bude imun na demokratiju.

Zatvorena dva predstavništva meðunarodnog crvenog krsta u Iraku

Medjunarodni crveni krst je odluèio da privremeno zatvori svoja dva predstavništva u Iraku zbog porasta napada na koalicione trupe. Saopštenje o tome je izdato samo nekoliko sati pre operacije koalicionih snaga u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina. O tome javlja Dopisnik Glasa Amerike iz Bagdada Greg Lamot.

Predstavnik Medjunarodnog crvenog krsta Florian Vestfal je okarakterisao situaciju u Iraku kao krajnje opasnu i eksplozivnu. Usled toga, Medjunarodni crveni krst je odluèio da privremeno zatvori svoja predstavništva u Bagdadu i luèkom gradu Basri. Predstavništvo u Bagdadu je prošlog meseca bilo meta samoubilaèkoog napada automobilom -bombom u kome je ubijeno nekoliko civila , pored dva radnika crvenog krsta. Posle tog napada evakuisana je veæina stranih radnika te humanitarne organizacije. U današnjem bombaškom napadu na amerièki vojni konvoj u gradu Faludži, zapadno od Bagdada, ubijena su dva amerièka vojnika a jedan ranjen . Takodje danas,u rodnom gradu Sadama Huseina Tikritu, amerièki vojnici, podržani borbenim vozilima i tenkovima,uništili su dve napušetne kuæe i stovarište u kojima su se,kako se sumnjalo, krili naoružani protivnici koalicionih snaga. Time je uzvraæeno na juèerašnji raketni napad na jedan amerièki helikopter tipa “blakhok“ blizu Tikrita u kome je poginulo šest amerièkih vojnika. Amerièka vojna komanda u Bagdadu izvestila je da je istraga o obaranju tog helikoptea u toku, ali da ima nagoveštaja da je pogodjen jednom raketnom granatom. Potpukovnik Stiven Rasel, komandant prvog bataljona u Tikritu, ukazao je-kako je navedeno-da je cilj današnje operacije u tom gradu bio da se pokaže da amerièke trupe imaju oštre zube i da æe ih upotrebiti. Amerièka vojna komanda je takodje saopštila da je uveden policijski èas u Tikritu.

XS
SM
MD
LG