Linkovi

Nesmotrena izjava o Afroamerikancima - 2003-11-06


Bivši guverner države Vermont, Hauard Din, kaže da mu je žao ukoliko je bilo koga vredio svojom nedavnom izjavom, kojom je želeo da pridobije podršku belaca u južnim saveznim državama, koji, kako se izrazio, istièu zastavu južnjaèke konfederacije na svojim kamionetima. Ta zastava je simbol koji mnogi Amerikanci afrièkog porekla smatraju uvredljivim. Dinova izjava dovela je do oštrih reakcija dvojice njegovih suparnika na nedavnoj debati demokratskih predsednièkih aspiranata u Bostonu. Aktivista za ljudska prava iz Njujorka, Al Šarpton, rekao je da je zastava konfederacije, kako se izrazio, “amerièka svastika” i dodao da bi Din trebalo da se izvini zbog svoje izjave. Drugi demokratski predsednièki aspirant, Džon Edvards, iz Severne Karoline, inaèe takodje južnjaèke države, rekao je, sa svoje strane, da smatra Dinovu izjavu ponižavajuæom za belce - Južnjake. Din je, medjutim, prvobitno odbio da se izvini, za vreme debate u Bostonu, ali je promenio mišljenje tokom juèerašnjeg boravka u Njujorku.

“Duboko žalim ukoliko je moja izjava nanela bol bilo kome. Mnogi od naših pristalica medju belcima su je shvatili. Medjutim, moram da vam kažem da nije jednostavno zauzeti stav u putanjima te vrste. Rasprava o njima æe i dalje nanositi bol i moramo zajednièki da se suoèimo sa takvim problemima“.

Kada mu je tokom debate u Bostonu postavljeno pitanje povodom njegove izjave, Din je rekao da je važno da demokratski predsednièki aspiranti pridobiju podršku konzervativnijih belaca sa juga.

“Mislim da je važno da razgovaramo sa belcima na jugu o tome kako æe glasati. Jer jedino kada se belci, crnci i ljudi tamnije puti udruže u ovoj zemlji i kada glasaju na isti naèin - možemo da ostvarimo socijalni progres. Smatram da bi belci sa juga trebalo da se vrate u demokratsku stranku”.

Jug je nekada bio snažno uporište demokratske stranke. Medjutim, u poslednje tri decenije belci u južnim državama su postepeno poèeli da daju podršku republikanskoj stranci. Demokrate su pretrpeli dodatne poraze na prekjuèerašnjim izborima za guvernera u državama Misisipi i Kentaki. Hauard Din je vodeæi predsednièki aspirant, ili je pri vrhu po popularnosti, u državama Ajova i Nju Hempšir, koje æe prve održati preliminarne stranaèke izbore za demokratskog predsednikog kandidata. On je jedan od devet pretendenata za kandidata demokratske stranke koji æe se suprotstavoiti predsedniku Bušu na izborima u novembru sledeæe godine.

XS
SM
MD
LG