Linkovi

Buš: SAD neæe odustati od svoje zacrtane misije u Iraku - 2003-11-03


Predsjednik Buš je kazao da se Sjedinjene države neæe povuæi sa – kako je rekao – centralnog fronta u ratu protiv terorizma.

«Slobodan Irak biæe miroljubiv Irak, a slobodan i miroljubiv Irak je važan za nacionalnu bezbjednost Amerike.»

Šesnaest Amerikanaca je poginulo kada je, u nedjelju, zapadno od iraèke prijestonice oboren njihov helikopter. Bio je to najsmrtonosniji napad na amerièke trupe od poèetka rata u martu ove godine. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, izneo je prvo reagovanje administracije, nazvavši taj napad tragiènim danom za Ameriku. Predsjednikova prva izjava uslijedila je dan kasnije, tokom jednog ranije planiranog govora o ekonomskoj situaciji, koji je održao u Birmingemu, u saveznoj državi Alabami. Buš nije posebno govorio o napadu, ali je jasno stavio do znanja da je èvrsto opredjeljen za to da ne mijenja kurs prema Iraku.

«Neprijatelj u Iraku vjeruje da æe Amerika pobjeæi. Zbog toga ubija nedužne civile, humanitarne radnike i koalicione trupe. Amerika nikada neæe pobjeæi. Amerika æe uraditi sve što je neophodno da naša zemlja bude bezbjednija.»

Predsjednik je nastavio u sliènom tonu na drugom skupu u Birmingemu, na kojem su sakupljani finansijski prilozi za njegovu kampanju za reizbor. Tom prilikom je ponovio da Ameriku neæe uplašiti oni koji žele da zaustave iraèki put ka slobodama i samoupravi.

«Završiæemo ono što smo poèeli i dobiæemo ovu suštinsku bitku u ratu protiv terorizma»

Na više mjesta, tokom boravka u Alabami, predsjednik je odao poštu vojnicima poginulim u Iraku i Avganistanu, rekavši da Amerika žali i odaje priznanje svakoj žrtvi.

XS
SM
MD
LG