Linkovi

Gothika - 2003-10-29


U filmu GOTHIKA Hali Beri tumaèi doktorku Mirandu Grej, uspešnog kriminalistièkog psihologa, koja se jednog jutra budi kao pacijent u sopstvenoj instituciji za mentalno obolele. Ubrzo saznaje da je njen muž ubijen tri dana pre i da svi dokazi ukazuju na to da je ona poèinilac ubistva. Medjutim, doktorka Grej se ne seæa nièeg iz tog perioda, osim tajanstvenog susreta sa nepoznatom devojkom. Njeni prijatelji, kolege i nekadašnji pacjenti smatraju da se ona sve èudnije ponaša i to tumaèe kao poèetak ludila. Dok se bori da dokaže da je i dalje normalna, Miranda shvata da je postala igraèka u rukama duhova osvete, ali mora da shvati da li je oni vode dalje u ludilo ili bliže istini.

U filmu se pojavljuje i Penelopi Kruz, kao Kloi, lepa ali opasna mlada žena, koja je i pacjent u bolnici doktorke Grej. Robert Dauni Džunior, inaèe nominovan za Oskara u filmu ”Èaplin“, tumaèi doktora Pita Grema, skeptiènog kolegu i prijatelja Mirande Grej.

Inaèe, snimanje filma, koje se odvijalo od aprila do juna ove godine u Kanadi, bilo je obeleženo raznoraznim, uglavnom neprijatnim dogadjajima: Hali Beri je tokom snimanja jedne scene slomila ruku, a i obožavalac joj je upao na imanje i to za vreme masaže, dok je na stolu ležala prekrivena samo peškirom. U toku snimanja Berijeva se razišla sa mužem Erikom Benetom, sa kojim je bila u braku manje od tri godine. U Americi, GOTHIKA se najavljuje kao natprirodni triler, a Berijeva kaže:

“Sve je bilo drugaèije, ali ja volim da radim ralzièite stvari. Ovo je sjajna ženska uloga, odlièno napisan lik žene bi trebalo da je žrtva, ali ona to u stvari nije niti to želi da bude. Meni se svidjaju likovi koji imaju probleme ali se nekako izdignu izbnad svega. Nikada nisam radila u ovom žanru, medjutim veoma volim horor. "

GOTHIKA je prvi film koji je mladi fransuski reditelj i glumac Matije Kasovic snimio u kompletnoj amerièkoj produkciji. Kritika smatra da je uprkos svim pravilima koje postavljaju studiji, u ovom sluèaju COLUMBIA PICTURES i WARNER BROS, Kasovic kao uspeo da napravi film koji se uspešno nastavlja na njegove prethodne filmove ”Grimizne reke“, ”Mržnja” ili ”Ubice“. Medjutim, ovoga puta, Kasovic nije napisao scenario za svoj film kao što to obièno èini, veæ je realizovao scenario Sebastijana Gutiereza.

GOTHIKA je koštala 40 miliona dolara, a u bioskope u Americi kreæe sredinom novembra.

XS
SM
MD
LG