Linkovi

33 milijarde dolara za Irak - 2003-10-24


Sekretar Pauel je rekao da je konferencija obezbedila najveæu sumu ikada izdvojenu na skupovima sliène vrste i da æe ubrzati dolazak trenutka u kojem æe Iraèani moæi da preuzmu punu odgovornost u svojoj zemlji.

“Moje kolege, nade iraèkog naroda zavise od èvrstine naše podrške. Na nama je da pomognemo iraèkom narodu da ostvari svoj cilj - a to je obnovljeni Irak, koji je u potpunosti ukljuèen u medjunarodnu zajednicu. Sada je trenutak za sve nas da budemo plemeniti i obezbedimo novac, obuku i druge moguænosti, rekao je amerièki državni sekretar”.

Kolin Pauel i amerièki administrator u Iraku, Pol Bremer, nastojali su da razuvere delegate na konferenciji u pogledu bezbednosne situacije u Iraku. Pol Bremer je rekao da napadi na amerièke snage u Iraku, iako sve brojniji, ne ugrožavaju strateške pozicije koalicije na èelu sa SAD u toj zemlji. Italija je danas ponudila pomoæ Iraku u iznosu od 230 miliona dolara tokom naredne tri godine. Japan, koji je veæ obeæao pomoæ u iznosu od milijardu i po dolara, danas je saopštio da æe dodati još 3 i po milijarde dolara u vidu niskokamatnih zajmova. Saudijska arabija i Kuvajt obeæali su po milijardu dolara, a Ujedinjeni Arapski Emirati - 215 miliona dolara. Obeæana pomoæ æe uglavnom biti namenjena obnovi infrastrukture Iraka. Medjutim, domaæin skupa, španski premijer Hose Maria Aznar, rekao je da madridska konferencija treba da pruži i druge vidove pomoæi Iraku.

“Nismo predani samo materijalnoj obnovi. Želimo da povratimo dostajonatsvo iraèkog naroda i stabilnost regiona. Želimo da obnovimo i naš kredibilitet kao slobodna i miroljubiva društva”.

Svetska banka i Medjunarodni monetarni fond su objavili da æe Iraku pružiti paket zajmova u vrednosti od devet milijardi dolara tokom narednih pet godina. Direktor Svetske banke, Džejms Volfenson, apelovao je na medjunarodnu zajednicu da ostavi po strani ranije nesuglasice i pomogne oporavljanju iraèke ekonomije, dodavši da je za to potreban i obiman plan reprogramiranja iraèkog spoljnog duga, koji iznosi preko 100 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG