Linkovi

Buduænost automobilske industrije u Detroitu - 2003-10-24


Novinarka “Njujork Tajmsa” Mišelin Mejnerd u svojoj provokativnoj knjizi najavljuje da do kraja ove decenije nijedna od tri èuvene automobilske kompanije iz Detroita neæe postojati u svom sadašnjem obliku. Iako se u publikaciji automobilske industrije, èiji je naziv “Automotive News”, predviða da æe amerièke kompanije u 2003. godini prodati 16 i po miliona vozila, što je peta najuspešnija godina u istoriji, gospoðica Mejnerd tvrdi da treba gledati izmeðu redova.

“Velika trojka sada poseduje svega 60 odsto tržišta. A da bi ste shvatili šta to znaèi, to je taman toliko koliko je “Dženeral Motors” 1960. godine imao sam“.

Ona smatra da æe do 2010. godine udeo domaæih i stranih kompanija na amerièkom tržištu automobila biti podjednak, a tu svoju tvdnju potkrepljuje objašnjenjem da strani proizvoðaèi, od 1980, kada su otprilike poèeli da ulaze na amerièko tržište, konstantno unapreðuju svoja vozila, pa èak i onda kada su veæ u startu bolja od amerièkih. Na taj naèin, strane kompanije stvaraju lojalnost kod svojih americckih kupaca. Posebno izražena prednost stranih kompanija ogleda se I u kolièini novca koju “velika trojka” mora da plati svojim zaposlenima na ime zdravstvenog i penzionog osiguranja.

”Kompanije iz Detroita svako proizvedeno vozilo zbog penzija i zdravstvenog osiguranja košta dodatnih 1.200 dolara. To je nešto što moraju da prevaziðu, za razliku od stranih kompanija, koje taj problem nemaju”

Mišelin Mejnerd predviða da æe u bliskoj buduænosti “velika trojka” iz Detroita postati “ne tako veliki tandem”, a kao prvog kandidata za zatvaranje, vidi severno-amerièko odeljenje kompanije Dajmler Krajsler.

“Porast prodaje uvezenih vozila najviše ugrožava kompaniju Krajsler. Mada ima podršku nemaèkog Dajmler-Benca, možda æe se I Dajmler vremenom zapitati da li je Krajsler bio dobra investicija. U avgustu, Tojota je prvi put prodala više vozila od Krajslera na amerièkom tržištu, i mislim da je to na neki naèin bila opomena za Krajsler“.

Novinarka “Njujork Tajmsa” upozorava na korejske proizvoðaèe, Hjundai i Kiu, a njena glavna prognoza glasi da æe Tojota do 2010. preuzeti status najveæeg svetskog proizvioðaèa automobila od Dženeral Motorsa.

“Oni to ne vide kao pobedu nad Dženeral Motorsom, kao osvajanje 15 odsto ukupnog svetskog tržišta - ono što Dženeral Motors ima sada. To postižu prodajom veæeg broja vozila i u SAD, i u Evropi, i u Kini i u Latinskoj Americi. To je takoreæi širi pristup globalnoj dominaciji“.

Zakljuèak Mišelin Mejnerd je da Amerikanci više nemaju filozofiju da daju prednost onome što je proizvedeno u Americi. Bez obzira na to odakle je vozilo, kaže ona, ljudi u Americi znaju da mogu da pronaðu ono što u potpunosti odgovora njihovim potrebama. A knjiga se završava, citatom koji govori sve: “znanje je na kraju dovelo do propasti Detroita”.

XS
SM
MD
LG