Linkovi

Amerièko-filipinski vojni savez stožer stabilnosti na Pacifiku - 2003-10-18


Predsednik Džordž Buš i filipinska predsednica Glorija Arojo složili su se o poveæanju vojne saradnje u borbi protiv terorizma u jugoistoènoj Aziji. Kako navodi dopisnik Glasa amerike iz Manile Skot Sterns, predsednik Buš je u svom govoru u filipinskom kongresu osnažio podršku amerièke vlade filipinskoj demokratskoj vladi posle neuspele pobune ranije ove godine na Filipinima.

Predsednik Buš je istakao u svom govoru u Kongresu u Manili da je amerièko-filipinski vojni savez stožer stabilnosti na Pacifiku. Predsednik Buš je pohvalio predsednicu Arojo zbog toga što se oduprla pobunjenièkom pokretu Abu Sajaf koji je oteo i ubio više stranih turista. Prema reèima predsednika Buša, amerièko-filipinska vojna saradnja se unapredjuje da bi se porazili oni teroristi i èlanovi al-Kaide koji su povezani sa mrežom Džemaa Islamija okrivljenom za bombaške napade u Indoneziji. Amerièka i filipinska vlada su rešene-po Bušovim reèima-da štite svoje gradjane od teroristièkih napada.

“ Pretrpeli smo nasilje i bol prouzrokovan terorizmom. Poznato nam je da neprijatelj želi da raširi strah i haos. Naše dve zemlje su napravile izbor. Braniæemo sebe, našu civilizaciju i mir u svetu. Teroristi nas neæe uplašiti.“

Predsednik Buš je podržao napore predsednice Arojo da sklopi mir sa Islamskim oslobodilaèkim frontom Moro na ostrvu Mindanao. Predsednik je ukazao da æe amerièka vlada pružiti pomoæ stanovnicima Mindanaa , ukoliko se taj islamski pokret odbaci nasilje i prihvati politièke pregovore. Predsednik je naglasio da su sve zemlje dužne da doprinesu porazu terorista jer oni ugrožavaju versku slobodu, slobodno preduzetništvo i vladavinu zakona.

“ Teroristi i njihovi saveznici , poput drugih militarista i fašista pre njih, teže da kontrolišu svaki ljudski um i dušu. Oni nastoje da rašire haos i strah, da zastraše cela društva i uæutkaju svako protivljenje. Oni nastoje da se domognu oružja masovnog uništenja da bi ispoljili svoju mržnju u genocidu. Teroristi æe nastaviti svoju misiju ubijanja i samoubilaèkih napada dok ih se ne zaustavi i mi æemo ih zaustaviti.“

XS
SM
MD
LG