Linkovi

Rodno mesto Džona Vejna - 2003-10-17


Filmovi Džona Vejna se uvek prikazuju ovde, u maloj èetvorosobnoj kuæi na uglu, gde je 26 maja 1907. godine rodjen Marion Morison, koji je kasnije postao filmski glumac pod imenom Džon Vejn i snimio preko 150 filmova pre no što je umro od raka 11 juna 1979. godine. Kuæa u kojoj je rodjen je sada muzej koji svake godine privuèe oko 27 hiljada posetilaca iz zemalja širom sveta. Mada veæina posetilaca pripada starijoj generaciji, vodiè muzeja Rut Rid kaže da medju njima ima i puno dece koja još nisu bila rodjena kad je Džon Vejn snimio svoj poslednji film pre èetvrt veka. Rut Rid dodaje da su mnogi mladi obožavaoci rasli gledajuæi video snimke Vejnovih filmova sa svojim bakama i dekama. Filmski istorièar Pet Henson koja radi na arhivama Amerièkog filmskog instituta, kaže da je privlaènost Džona Vejna delimièno vezana za vestern i ratne filmove koji su ga uèinili sve-amerièkom legendom.

“On je zauvek neka vrsta amerièkog heroja. Mislim da je to još uvek prisutno kod ljudi. Filmovi iz Drugog svetskog rata i dalje su popularni u videotekama i èesto se prikazuju na televiziji“.

Medjutim, gospodja Henson istièe da sama ta èinjenica ne objašnjava kako èovek, koji je umro pre 24 godine, još uvek može biti pri vrhu, odnosno na 13 mestu liste Amerièkog filmskog instituta najpopularnijih zvezda svih vremena. Džon Vejnova desnièarska politika je otudjila mnoge liberale, ali èak i mnogi od njih kažu da uživaju u njegovim filmovima. Pet Henson pripisuje ovu postojanu popularnost èesto suptilnim Vejnovim tumaèenjima jakih, ali problematiènih liènosti.

“Kritièari su mislili o njemu kao o jednodimenzionalnom karakteru, ali kad pogledate te filmove u retrospektivi, on to nije uvek bio. On je èesto, mada je glumio heroje, bio lik pun mana, ne tako samouveren kako je to izgledalo“.

U rodnom mestu Džona Vejna, Vintersetu, svi se oseæaju maltene kao èlanovi njegove porodice, mada glumac nema neke stvarne porodiène veze u tom gradu. Mada se Džon Vejn posle odlaska u Kaliforniju nikada više nije vratio u svoje rodno mesto u Ajovi, muzej Džona Vejna je postao važna znamenitost u Vintersetu kako za lokalne žitelje tako i one koji Vejna i dalje smatraju svojim herojem.

XS
SM
MD
LG