Linkovi

Organizacija islamske konferencije o Iraku - 2003-10-14


Ministri inostranih poslova islamskih zemalja, koji održavaju sastanak u Maleziji, rade na nacrtu rezolucije o prihvatanju iraèke prelazne vlade koju su imenovali Amerikanci, dok istovremeno traže odredjivanje roka za vraæanje vlasti u iraèke ruke. Visoki funkcioneri 57-èlane Organizacije islamske konferencije izdaæe nacrt saopštenja kojim æe pozdraviti ulazak iraèkog Vladajuæeg saveta, izabranog od strane Sjedinjenih Država, u sastav te konferencije. Nacrt rezolucije æe biti predstavljen liderima islamskih zemalja na njihovom samitu u èetvrtak. U nacrtu se apeluje na Ujedinjene nacije da preuzmu veæu ulogu u ponovnoj izgradnji Iraka. Tokom proteklih nekoliko dana, ministri inostranih poslova su raspravljali o spornim pitanjima, na prvom mestu o Iraku. Današnji dogovor da se przna iraèki Vladajuæi savet izgleda pokazuje da ta grupa beleži napredak. Medjutim Imran Vahid, kritièar Organizacije islamske konferencije koji predvodi Britansku islamsku oslobodilaèku stranku, kaže da bi ova odluka islamske konferencije mogla da bude iluzorna:

”Veæina muslimana koje sreæem u Ujedinjenom kraljevstvu i muslimanskim zemljama smatra da je ta Organizacija veoma nemoæna, da nema vlast i da jednostavno pristaje na okupaciju i podjarmljivanje zemlje kao što je Irak. Zato mislim da Organizacija islamske konferencije nema nikakav stepen politièke relevantnosti.“

Lideri na samitu nisu objavili da li æe poslati mirovne èuvare u Irak da pomognu Amerikancima predvodjenoj koaliciji - što je pitanje koje je dominiralo razgovorima na marginama sastanaka. Do sada je jedino Turska pristala da pošalje snage, ali se iraèki Vladajuæi savet opire prisustvu turskih vojnika, zbog napetosti izmedju Turske i Kurda u severnom Iraku.

U medjuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan otkazao je planiranu posetu sastanku Organizacije islamske konferencije zbog zastoja u pregovorima Saveta bezbednosti o Iraku. Sjedinjene Države su u ponedeljak predstavile revidirani nacrt rezolucije o Iraku, u kome se 15. decembar odredjuje kao krajnji rok za predaju vlasti Iraèanima. Visoki funkcioneri Organizacije islamske konferencije su reagovali negativno na tu amerièku rezoluciju, rekavši da se njome ne pruža dovoljno ovlašæenja Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG