Linkovi

Kinezi pred prvom ljudskom misijom  u svemir - 2003-10-13


Kineska državna informativna agencija “Ksinhua“ izvestila je da su tri takozvana Taikonauta trenutno u fazi testiranja, i da æe najverovatnije samo jedan od njih otputovati u svemir. Mnogi Kinezi željno isèekuju bilo kakve detalje u vezi sa prvom ljudskom misijom svoje zemlje u svemir, a zvaniènici najavljuju da se lansiranje može oèekivati izmeðu srede i petka. Kina je poèela svoj svemirski program pre više od tri decenije. Te 1970. godine, raketom koju su Kinezi sami napravili, u svemir je lansiran satelit “Mao 1“. Lansiranje letelice “Šenzhou 5“ æe s druge strane oznaèiti ulazak Kine u ekskluzivno društvo, s obzirom da su do sada samo SAD i Rusija slale ljudske posade u orbitu. Na ovu misiju u svetu se gleda kao na pokušaj Kine da stekne odreðen meðunarodni prestiž, a direktor vašingtonskog “Global Security-ja“ Džon Pajk kaže:

“Ovo æe verovatno imati mnogo jaèi odjek u samoj Kini, kao izraz nacionalne hrabrosti i ponosa, nego što æe izazvati reakcije u svetu. Mislim da æe ostatak sveta samo sleæi ramenima kao politièki statista, kakav je bio i pre èetiri decenije kada su to uradili Sovjeti i Amerikanci“.

“Šenzhou 5“ ili “Božansko vozilo“ na mandarinskom, velièine je manjeg kamiona. Manjeg, možda kada se poredi sa amerièkim svemirskim letelicama, ali to je ostvarenje sna za mnoge Kineze. Èen Lan, koji se bavi izradom softvera u Šangaju i uz to održava popularni veb sajt “Napred Taikonauti“ kaže:

“Èekao sam na ovo više od 20 godina. Seæam se kada sam bio dete, posmatrao sam prvi kineski let u svemir. Još od tada nadao sam se da æe Kina jednog dana poslati èoveka u svemir ... da æe to postati realnost. Naravno da sam veoma uzbuðen”.

Demonstracija ponosa i nacionalnog jedinstva upravo je ono èemu se vladajuæa Komunistièka partija nada. Lansiranje æe se vremenski poklopiti sa završetkom godišnjeg skupa partijskih lidera u Pekingu ove nedelje, na kome se oèekuje usvajanje nekoliko novih ekonomskih i izbornih reformi. Analitièari predviðaju da te promene treba da pokažu da su Komunisti i dalje važan faktor, iako Kina ide sve dalje od socijalistièkog ureðenja i polako se u potpunosti okreæe tržišnoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG