Linkovi

Dodeljena Nobelova nagrada za mir - 2003-10-10


Iranski advokat Širin Ebadi dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za doprinos zaštiti ljudskih prava, naroèito žena i dece u Iranu. Kako je saopštio norveški Nobelov komitet, nagrada je dodeljena u cilju podsticanja demokratskih procesa ne samo u Iranu, veæ širom mulismanskog sveta. Iz Brisela izveštava dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison:

Širin Ebadi je prva Iranka i prva Muslimanka kojoj je dodeljena ta prestižna nagrada. Omanja 56-godišnja pravnica nežnog glasa bila je jedna od prvih sudija u Iranku, koja je bila prinuðena da napusti položaj posle Islamske revolucije 1979. godine tokom koje su verske voðe zabranile ženama da predsedavaju na sudu. Širin Ebadi je dd tada predana borbi za reformu iranskog islamskog pravnog sistema, ukljuèujuæi unapreðenju statusa žena. Iranski advokat je tokom svoje kampanje bila na udaru moænih, tvrdokornih iranskih sveštenika. Predsedavajuæi Norveškog Nobelovog komiteta Ule Danbold Mjoes jasno je predoèio danas u Oslu da nagrada ima za cilj unapreðenje ljudskih prava i demokratije i buðenje nade meðu podjarmljenim narodima u svet:

“Nadamo se da se Iranci raduju što je prvi put u istoriji jednom njihovom graðaninu dodeljena Nobelova nagrada za mir i nadamo se da æe nagrada biti inspiracija svima borcima za ljudska prava i demokratiju u muslimanskom svetu i svim drugim zemljama u kojima su za tu borbu potrebne inspiracija i nada.”

Širin Ebadi, koja poslednjih nekoliko meseci živi u Parizu, za norveški radio je izjavila da je nagrada dobra za nju i demokratiju i ljudska prava u njenoj zemlji. Diplomate koje prate dogaðaje u Iranu navode da dodela nagrade gospoði Ebadi pruža veliki podsticaj iranskim reformistima. No, neki zapadni aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi nagrada mogla baš suprotno da dovede do oštrih mera protiv reformista u toj zemlji. No, analitièari ukazuju da je posle teroristièkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Nobelov komitet želeo da promoviše umerene Muslimane u cilju otklanjanja verskog konflikta.

XS
SM
MD
LG