Linkovi

Švarceneger novi guverner  Kalifornije - 2003-10-08


Biraèi u Kaliforniji opozvali su guvernera Greja Dejvisa i na njegovo mjesto izabrali filmsku zvijezdu Arnolda Švarcenegera. Rodjeni Austrijanac izjavio je odmah nakon objavljivanja izborne pobjede da æe raditi na ujedinjavanju Kalifornije koju je glasanje o opozivu prilièno podijelilo.

Pred okupljenim pristalicama, dosadašnji guverner Grej Dejvis priznao je izborni poraz.

"Veèeras su biraèi odluèili da je došlo vrijeme da neko drugi bude guverner, i ja prihvatam njihov sud. Pozvao sam gospodina Švarcenegera prije nekoliko minuta i èestitao mu na izboru za guvernera".

Na drugom kraju Los Andjelesa, Arnold Švarceneger se zahvalio pristalicama, ali istovremeno pružio ruku oponentima.

"Želim da pružim ruku svima - mladima, starima, bogatima i siromašnima, ljudima svih vjera, rasa i nacionalnosti. Želim da budem guverner svih gradjana. Želim da predstavljam svakoga".

Glumac koji je odluèio da se okuša kao politièar, posljednjih dana kampanje branio se od svakodnevnih optužbi za zlostavljanje žena. Tokom kampanje izvinio se svima kojima je nanio bol i rekao da su neke od optužbi taène. Ipak, za neke od optužbi - kazao je da su plod prljave politike.

Arnold Švarceneger je najavio da namjerava da konsoliduje tešku finansijsku krizu i veliki budžetski deficit u Kaliforniji istièuæi kako je neophodno udružiti sve snage i podjele koje je izazvalo glasanje o opozivu ostaviti po strani.

“Prva odluka koju æemo donijeti odluèiæe naš uspjeh. Dilema je da li da obnavljamo Kaliforniju zajedno ili da se borimo medjusobno, stvarajuæi dublje podjele medju ljudima i propast za gradjane Kalifornije. Reæi æu vam nešto - odgovor na to pitanje je jasan. Da bi ljudi pobijedili - politika mora da bude poražena“

Govoreæi pristalicama u Los Andjelesu Dejvis je takodje pozvao na pomirenje. Grej Dejvis je tek drugi opozvani guverner u istoriji Sjedinjenih država. Prije njega biraèi u Sjevernoj Dakoti su 1921. godine opozvali guvernera Lin Frejzer.

XS
SM
MD
LG