Linkovi

Buš  želi prosperitetnu i saoseæajnu naciju - 2003-10-01


Predsednik Buš je istakao da su njegovi prioriteti tekuæi problemi kod kuæe i u inostranstvu, mada veæ usmerava pogled ka izborima sledeæe godine. Posle gotovo stalne usredreðenosti na rat u Iraku i rat protiv terorizma, predsednik Buš je juèe govorio o amerièkoj ekonomiji, koja, nakon recesije, veæ gotovo dve godine beleži dosta nisku stopu rasta. Predsednik je naveo da je nekoliko faktora zajednièki doprinelo takvoj siituaciji, ali da se preduzimaju mere da se njihovi efekti neutrališu.

“Pre dve i po godine nasledili smo ekonomiju u recesiji. Zatim je naša zemlja bila napadnuta i krenuli smo u rat. Neki od naših poslovnih lidera zaboravili su da govore istinu, što se sve odrazilo na poverenje graðana u našu zemlju. Meðutim, preduzeli smo odgovarajuæe mere. Usvojili smo oštre zakonske mere protiv neodgovornog ponašanja poslovnih lidera, Naveli smo Kongres da u dva navrata usvoji poreske olakšice za amerièki narod kako bismo stimulisali ekonomiju”.

Predsedik Buš kaže da želi prosperitetnu i saoseæajnu naciju gde svaki graðanin ima šansu da uspe i da ostvari amerièki san. Predsednik je takoðe obeæao da æe nastaviti neumorno da radi na tome da zaštiti SAD od terorizma i da unapredi stvar slobode širom sveta.

“Jasno je da buduænost slobode i mira zavisi od akcija Amerike. Ova zemlja je dom slobode, a mi smo branioci slobode. Mi prihvatamo tu istorijsku dužnost i naš rat protiv terorizma se nastavlja. Neprijatelji Amerike - oni koji nas mrze, ne miruju. Meðutim, mi takoðe neæemo zastati, neæemo posustati i neæemo predahnuti sve dok opasnost po civilizaciju ne bude uklonjena“.

Predsednik Buš je dodao da su SAD donele slobodu Iraku i da æe stajati uz iraèki narod u njegovoj tranziciji ka samoupravi. Meðutim, ankete javnog mnjenja pokazuju da je popularnost predsednika Buša opala poslednjih nedelja, dok nezaposlenost i dalje ne pokazuje znake smanjivanja i dok se i dalje postavljaju mnoga pitanja u pogledu efikasnosti i trajanja amerièkog prisustva u Iraku. Prema jednoj od nedavnih anketa, koju su sproveli poslovni list Vol Strit Džornal i tv mreža NBC, samo 49 odsto Amerikanaca pozitivno ocenjuje naèin na koji predsednik Buš obavlja svoj posao, dok prema drugoj anketi, agencije Galup, predsednik zaostaje po popularnosti za nekim od demokratskih predsednièkih aspiranata, ukljuèujuæi penzionisanog generala Veslija Klarka i senatora iz Masaèusetsa, Džona Kerija. Ipak popularnost predsednika Buša, je, mada niža nego što je bila do sada, viša u poredjenju sa popularnošæu bivših predsednika Regana i Klintona u treæoj godini njihovog prvog predsednièkog mandata. I Regan i Klinton su lako pobedili i osvojili drugi predsednièki mandat, ali u vreme dinamiènog rasta ekonomije. Izgleda takoðe da predsednik Buš nema poteškoæa u prikupljanju priloga za svoju predizbornu kampanju. List Vašington Post je izvestio da je predsednik prikupio bar 48 miliona dolara u treæem kvartalu ove godine, što je gotovo trostruko više od najuspešnijeg demokratskog predsednièkog aspiranta, bivšeg guvernera države Vernont, Hauarda Dina.

XS
SM
MD
LG