Linkovi

Novi predlog rezolucije æe odraziti ideju o bržem tempu politièkog procesa u Iraku - 2003-10-01


Funkcioneri administracije su revidirali predlog rezolucije na osnovu kontakata državnog sekretara Kolina Pauela sa stranim državnicima tokom njegovog boravka na zasedanju Generalne skupštine UN, prošle nedelje. . Uzimajuæi u obzir pritisak Francuske i drugih zemalja za skorije uspostavljanje samouprave u Iraku, novi predlog rezolucije æe, navodno, odraziti ideju o bržem tempu politièkog procesa u toj zemlji. Meðutim, ne oèekuje se da æe u novoj rezoluciji biti pomenut rok od šest meseci za usvajanje novog iraèkog ustava, koji je sekretar Pauel pomenuo u intervjuu i na kasnijim konferencijama za novinare u UN prošle nedelje. Neki od uticajnih èlanova iraèkog Vladajuæeg saveta su izjavili da bi, imajuæi u vidu važnost ovog dokumenta i okolnosti u Iraku, proces izrade i usvajanja ustava mogao da potraje znatno duže od šest meseci. Na juèerašnjem svedoèenju u Kongresu, zamenik državnog sekretara, Rièard Armitidž, je izjavio da državni sekretar Pauel nije pokušao da postavi rok za usvajanje ustava, veæ da iznese, po reèima Armitidža, ”razuman rok“, za taj proces i da kod iraèkih lidera pokrene ozbiljno razmišljanje o toj stvari.

“Razlog zbog kojeg je to uèinio je da Iraèanima prenes izvestan oseæaj hitnosti kako se ne bi samo beskrajno iznosili argumenti i protivargumenti. Meðutim, on nije nameravao da èvrsto odredi rok od šest meseci, što bi znaèilo neuspeh, ukoliko se u tom roku ništa ne postigne. Radi se o tom oseæaju hitnosti koji bismo želeli da prenesemo Iraèanima kako bi uzeli svoju sudbinu u svoje ruke.

Zamenik državnog sekretara je rekao da amerièki funkcioneri predviðaju da bi èitav proces izrade i usvajanja ustava, održavanja prvih izbora i prenošenja vlasti, u punoj meri, sa koalicije pod vodjstvom SAD na novu iraèku vladu mogao da potraje godinu do godinu i po dana. Na kasnijem brifingu u Stejt departmentu, portparol Rièard Bauèer je rekao da Bušova administracija ne želi da koalicione snage ostanu u Iraku duže nego što je apsolutno potrebno i da niko ne želi više od SAD da proces politièke tranzicije u Iraku bude uspešno priveden kraju.

XS
SM
MD
LG