Linkovi

Meðunarodna nagrada za slobodu štampe - 2003-09-27


Odbor za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku, danas je saopštio da æe odati priznanje novinarima iz Avganistana, Kube, Maroka i Rusije godišnjom medjunarodnom nagradom za slobodu štampe. Dopisnica GA iz Njujorka, Dženi Badner, izvestila je da su novinari kojima je Odbor za zaštitu novinara odao priznanje izdržali fizièke pretnje, cenzuru i represiju vlasti. Rat u Iraku skrenuo je pažnju sveta na opasnosti sa kojima su suoèeni novinari dok izveštavaju o konfliktima. Meðutim, direktor Odbora za zaštitu novinara, En Kuper, izjavila je da dodela ovogodišnje meðunarodne nagrade za slobodu štampe ukazuje i na druge opasnosti.

“Opasnosti sa kojima su suoèeni novinari su ponekad fizièko nasilje, cenzura, pokušaj bombaškog napada na njihove redakcije, zatvorska kazna - to su sve stvari sa kojima novinari žive svaki dan i uprkos tome ostaju predani svom poslu. Oni veruju da je važno da njihove zemlje imaju nezavisne izvore vesti, zbog èega su spremni da se izlože opasnosti.”

Kuper kaže da je od suštinske važnosti da meðunarodna zajednica obrati pažnju na represijivne mere vlasti protiv novinara, naroèito na Kubi. Ona kaže da je u martu, kada je meðunarodna pažnja bila usredsreðena na Irak, Fidel Kastro, sproveo oštre mere protiv štampe na Kubi. 28 novinara je uhapšeno i osuðeno na kazne od 14 do 27 godina zatvora. Kubanski izveštaè, Manuel Vaskes Portal, koji je pomogao da se osnuje nezavisna novinska agencija 1999. godine, bio je meðu uhapšenima. On izdržava zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina. Direktor En Kuper kaže da odbor želi da im oda priznanje.

“Nadamo se ne samo da naglasimo patanje Manuela Vaskesa, koji je jedan od nagraðenih novinara, kao i više od dvadesetak kubanskih novinara, koji su izloženi reperesiji samo zato što nastoje da izveste o stanju na Kubi. ”

Taj isti odbor takoðe odaje priznanje novinarima u Avganistanu, Maroku i Rusiji za nezavisno izveštavanje iz zemalja koje ne tolerišu disidentstvo.

XS
SM
MD
LG