Linkovi

Razmimoilaženje oko Bliskog istoka - 2003-09-20


Generalna skupština Ujedinjenih nacija udarila je simboliènu packu Sjedinjenim Državama osudivši ogromnom veæinom delegata izraelsku naèelnu odluku o proterivanju palestinskog lidera Jasera Arafata. Iz sedišta Ujedinjenih nacija, novinar Glasa Amerike Piter Hajnlajn javlja da je skupština usvojila rezoluciju sliènu onoj na koju su Sjedinjene Države u utorak stavile svoj veto:

Rezolucija je usvojena sa 133 glasa “za”, èetiri “protiv” i 15 uzdržanih. Rezolucija je usvojena pošto su arapske zemlje koje su predložile prvobitni tekst prihvatile amandmane kojima je Evropska Unija nastojala da rezolucija bude uravnotežena. U jednoj reèenici se osuðuju palestinski samoubilaèki bombaški napadi, kao i izraelska politika ciljanih atentatna na palestinske ekstremiste. Debata se uglavnom sastojala od dugog reda delegata koji su izražavali osudu Izraela. Palestinski izaslanik Naser al Kidva je predvodio retorièkom vatrom. Govorio je preko prevodioca:

Nalazimo se pred zemljom èlanicom Ujedinjenih nacija sa poludelom vladom, koja rezolucije krši danonoæno izražavajuæi ogoljeni prezir i ustajuæi protiv èitave meðunarodne zajednice, ali uz pomoæ i zaštitu super-sile, rekao je Kidva. Po njegovim reèima veto Sjedinjenih Država na sastanku Saveta bezbednosti u utorak bio je 26-i po redu veto amerièke vlade na neku od rezolucija o Bliskom Istoku. Jedine zemlje koje su glasale protiv su Sjedinjene Države, Izrael i zemlje Pacifika, Mikronezija i Maršalska ostrva. Amerièki ambasador u Ujedinjenim nacijama je ogromnu veæinu glasova “za” ocenio obeshrabrujuæim i udarcem za bliskoistoèni mirovni proces. Meðutim, rezolucija generalne skupštine nisu obavezujuæe i nemaju istu težinu kao rezolucije Saveta bezbednosti.

XS
SM
MD
LG