Linkovi

Pauel u Bagdadu - 2003-09-19


Amerikancima predvodjena koalicija koja je oslobodila Irak od diktatorskog režima Sadama Huseina je zabeležila veliki napredak u veoma kratkom periodu. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel koji je nedavno posetio Irak rekao je da je ohrabren onim što je tamo video, mada težak zadatak tek predstoji. ”Video sam ljude angažovane u teškom radu na ponovnoj izgradnji nacije i društva. Video sam ljude koji su predano poslu znajuæi da æe ih Sjedinjene Države podržati u tom radu“.

Tokom posete Bagdadu, glavnom gradu Iraka, sekretar Pauel je prisustvovao sastanku gradskog veæa. Rekao je da je impresioniran žarom onih koji grade nove demokratske institucije:

“Na sastanku gradskog veæa bilo je reèi o pitanjima uobièajenim na takvim sastancima - èovekovoj sredini, obrazovanju i ulozi žena u gradskom životu. Tu živu predanost pripisujem duhu slobode koji se sada oseæa širom zemlje.“

Novosteèena sloboda je dovela do imenovanja prelaznog iraèkog kabineta, što je korak ka osnivanju nezavisnog sudstva i poboljšanjuu iraèke privrede, bezbednosti i infrastrukture. Sve ovo vodi glavnom cilju - predaji vlasti slobodnim Iraèanima. Kao što je gospodin Pauel rekao, Sjedinjene Države i njihovi koalicioni partneri su predani tom cilju, ali za njegovo postizanje biæe potrebno vreme i strpljenje:

“Poslednja stvar koju želimo da uèinimo jeste da dozvolimo da Iraèani ne uspeju. Potrebno je vreme da profunkcionišu njihova ministarstva i da u njima bude angažovan odgovarajuæi kadar. Potrebno je vreme da napišu i ratifikuju ustav, da bi zatim održali izbore. Želimo da predamo vladu iraèkom narodu, ali to mora biti iraèko rukovodstvo koje je izbrao narod, a ne samo grupa imenovanih pojedinaca“.

Najgora stvar koja se može desiti u Iraku, rekao je sekretar Pauel, jeste da ”taj proces poguramo suviše brzo, pre no što se oforme kapaciteti za upravljanje i baza za legitimnost.“ Medjutim, kao što je predsednik Džordž Buš rekao ” Svakim danom, Irak se približava slobodnom društvu koje funkcioniše i koje je dugo bilo nedostupno“.

XS
SM
MD
LG