Linkovi

Stanje poboljšano, nasilje protiv Srba u porastu - 2003-09-17


“Mislim da je situacija bolja. Kriminal je u znaèajnom padu. Medjutim nasilje protiv kosovskih Srba je od nedavno u rapidnom porastu i to je nesreæa koja sasvim jasno nije u interesu Kosova. To što se dešava kosovskim Srbima je užasno i to se mora zaustaviti“.

Generalni sekretar NATO Dzordz Robertson i visoki predstavnik EU Havier Solana objavili su juce da bi dijalog Prissine i Beograda trebalo da poène što pre, possto bi prema njihovoj oceni, mogao da doprinese poboljšanju bezbednosti na Kosovu. Kako vi to komentarišete?

”Ja sam saglasan da bi dijalog trebalo da poène što prije - ali još ne znamo koje je to vrijeme - ja odavno zagovaram dijalog Prištine i Beograda - ali tu postoje dvije ravni problema - u jednoj ravni su politièke potrebe i to je ono o èemu govori Solana i u drugoj ravni su tehnièka pitanja. Postoji mnogo naèina da dijalog poène - potrebno je neko vrijeme za pripreme i mislim da æe doæi do kompromisa kada je u pitanju vrijeme poèetka dijaloga. medjutim, dijalog ne može poèeti bez jasnog okvira, agende i definisanja ko æe pregovarati“.

Vlada Srbije naimenovala je vicepremijera Nebojšu Èoviæa za šefa delegacije na razgovorima s kosovskim Albancima. Da li je on prihvatljiv za pregovaraèe iz Prištine?

“ Srbija ima pravo da delegira svoje pregovaraèe. Isto kao što æe Priština delegirati svoje. Ne znam ko æe predstavljati Prištinu, mislim da oni još nisu u fazi izbora predstavnika, ali da æe tražiti nekoga ko bi mogao da bude ekvivalent Nebojši Èoviæu. Gospodina Èoviæa poznajem dobro, razgovarali smo više puta i on je èovjek koji je pažljivo prouèio to pitanje. To potvrdjuje i ono što je uradio na jugu Srbije, imao je sve podatke, kompletnu statistiku. Nadam se da bi upravo Èoviæ volio da sa druge strane stola bude takodje neko dobro pripremljen za dijalog“.

Neki zvaniènici u Prištini insistiraju na obaveznoj posrednièkoj ulozi Sjedinjenih država. Kako vi to komentarišete?

Mislim da je jasno da na Balkanu nema uspjeha bez koordinirane i snažne akcije Evropske Unije i Sjedinjenih država. Što se tièe dijaloga Prištine i Beograda te koordinirane aktivnosti još nema i sve je - za sada - prepušteno UNMIK-u. UNMIK ima problem, jer neke od nadležnosti misije UN bi trebalo da budu predmet dijaloga i UNMIK - u tom smislu - ne može biti posrednik u razgovoru i biæe potrebno neko vrijeme kako bi se svi detalji pred razgovore utanaèili. Ipak - za uspjeh dijaloga neophodna je koordinirana akcija Brisela i Vašingtona“.

Èeški istorièar Jan Pelikan upozorio je u tekstu u dnevniku Pravo da bi za dio albanskog društvenog miljea koji se zalaže za unilateralnu nezavisnost Kosova, stabilizacija prilika na Balkanu znaccila poraz. U kojoj meri bi jednostrani potezi Prištine ili Beograda, mogli da ugroze dijalog?

”Jasno je da na Kosovu postoje politièke snage koje su sklone opciji jednostranog objavljivanja nezavisnosti. Mislim da to ne bi pomoglo, jer i u Beogradu ima onih koji bi opdgovorili jednostranom akcijom, koji razmišljaju o slanju vojnih trupa nazad na Kosovo. Ni to takodje ne bi pomoglo. Ono što je bitno je da dijalog mora poèeti bez obzira na konaèan status Kosova. Kosovo i Srbija æe zauvijek biti susjedi i stoga se moraju prevaziæi prepreke izmedju Prištine i Beograda. Oni æe morati da se zajednièki bore protiv organizovanog kriminala i da rešavaju neke probleme iz prošlosti - ne samo probleme ratnih zloèina, veæ i probleme u vezi sa dokumentacijom Srba i Albanaca. Tu su takodje i pitanja telekomunikacije, snadbijevanja strujom, koja æe se nametati bez obzira na konaèni status Kosova“.

U poslednje vreme svedoèili smo novim aktivnostima Albanske Nacionalne Armije koju je misija UN proglasila teroristièkom. Mogu li akcije te ilegalne organizacije negativno uticati na dijalog Prištine i Beograda?

Uopšte se ne postavlja da li bi akcije protiv Srba u ovom trenutku otežale dijalog, kao što bi to bio sluèaj sa lošim tretmanom Albanaca u Srbiji. NA kosovu postoji univerzalno mišljenje da je Albanska nacionalna Armija kriminalna organizacija i da bi UNMIK, koji je zadužen za bezbjednost, trebalo da se obraèuna sa pripadnicima te organizacije. UNMIK se do sada nije sasvim uspješno suprotstavio ANI, jer mu je za to potrebna saradnja loklanog stanovništva, za koju ne postoji zamjena. Stoga loklano stanovništvo mora saradjivati. To se mora dogoditi - jer i Albanci i Srbi u ovom trenutku morajuu da shvate da nasilje šteti njihovim interesima, moraju pomoæi UNMIK-u i privremenim institucijama i djelovati mnogo racionalnije”.

Da li se odluèivanje o konaènom statusu Kosova i dalje može povezivati sa situacijom u Bosni i Hercegovini?

“Postoje neki ljudi u Beogradu koji bi voljeli da prave tu vezu, ali ti stavovi bi svakako bili vrlo negativno primljeni u medjunarodnoj zajednici. Medjunarodna zajednica smatra da povezivanje statusa Kosova i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini - predstavlja prijetnju. U svakom sluèaju takva argumentacija ne bi pomogla Srbiji“.

XS
SM
MD
LG