Linkovi

Novo upozorenje o globalnom terorizmu - 2003-09-11


Na drugu godišnjicu teroristièkih napada u Njujorku i Vašingtonu, amerièki državni sekretarijat je izdao novo upozorenje o globalnom terorizmu, ukazujuæi da bi Al-Kaida mogla da vrši pripreme za još razornije akcije od onih u septembru 2001. godine. Izveštava novinar Glasa Amerike, Dejvid Golast.

U upozorenju se navode nedavni napadi Al Kaide i sa njom povezanih grupa, kao osnova nagoveštaja da bi evropske zemlje i zemlje na podruèju bivšeg Sovjetskog Saveza mogle da budu mesta buduæih teroristièkih napada. U do sada najsnažnije formulisanom tekstu, u odnosu na slièna ranija saopštenja, u novom upozorenju se navodi da amerièki funkcioneri primeæuju sve brojnije indikacije da se al-Kaida sprema da napadne amerièke interese u inostranstvu i da oèekuju da æe al-Kaida nastojati da izvrši napade koji æe biti još razorniji od napada 11. septembra 2001. godine. U upozorenju se dalje navodi da bi buduæi napadi mogli da budu izvršeni nekonvencionalnim oružjem, poput hemijskih i bioloških agenasa, i naglašava da funkcioneri ne mogu da iskljuèe ni moguænost novog napada katastrofalnih razmera na teritoriji SAD. Upozorenje je objavljeno u trenutku kada su službenici državnog sekretarijata održali komemorativnu sveèanost na kojoj je državni sekretar Kolin Pauel odao priznanje napretku koji je postignut širom sveta u borbi protiv terorizma od, kako se izrazio, ”nezamislivog užasa i neèuvene okrutnosti“ 11. septembra 2001. godine.

“Nismo reagovali samo žalošæu i gnevom. Pod vodjstvom predsednika Buša preduzeli smo odluènu akciju. Predvodjene Sjedinjenim Državama, zemlje širom sveta su se okupile u istorijskom, globalnom nastojanju da iskorene terorizam”.

Pauel je rekao da su se odani prijatelji, kao i raniji neprijatelji SAD, ujedinili u borbi protiv terorizma. On je dodao da æe administracija predsednika Buša upotrebiti u borbi protiv terorizma sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju, ukljuèujuæi vojnu moæ, obaveštajne aktivnosti i diplomatiju.

XS
SM
MD
LG